lipca 19, 2013

Szarlotka pod bezą


Składniki na dużą blachę:

2,5 szkl. mąki
3/4 szkl. otrąb owsianych
1 szkl. cukru
3 żółtka
250 g margaryny lub masła

Margarynę pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto.

Schłodzić min. 40 minut.



Do środka:
około 1,5 - 2 kg jabłek - ja użyłam letnich papierówek
łyżeczka cynamonu
5 łyżek cukru

Jabłka obrać, kroić w plastry, kawałki - jak wygodniej.
Posiekać - nie za drobno - nożem.
Posypać cynamonem i cukrem - odstawić na czas chłodzenia ciasta.

3/4 ciasta rozwałkować, wyłożyć blachę.
Na ciasto kłaść odciśnięte z soku jabłka.

Ubić 3 białka z 2/3 szkl cukru - pianą przykryć jabłka.
Resztę ciasta zetrzeć na tarce - posypać pianę.

Piec w 170 stopniach,  przez 30 minut. Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 10-15 minut.



Smacznego !

2 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo