lipca 09, 2013

Malinowa zapiekanka z czerstwych bułek


Składniki:

1/2 czerstwej chałki lub innej słodkiej bułki
1,5 - 2 czerstwe kajzerki
2 jajka
1,5 szkl. napoju czekoladowego Alpro 
2 łyżki rodzynek
2 szklanki malin
2 łyżki śmietany
5 łyżek cukru


Maliny posypać 3 łyżkami cukru - odstawić.
Napój czekoladowy podgrzać - nie gotować - ma być tylko ciepły.

Bułki połamać  - zalać ciepłym mlekiem.
Dodać 2 żółtka, rodzynki, śmietanę - wymieszać.

Białka ubić z 2 łyżkami cukru - dodać do masy. Wsypać maliny - delikatnie wymieszać.

Ciasto wylać na blachę, piec w 200 stopniach przez 20 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Jeśli nie używanie w swojej kuchni produktów sojowych, napój czekoladowy zastąpcie mlekiem.




Smacznego !

5 komentarzy:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo