Składniki:
1/2 czerstwej chałki lub innej słodkiej bułki
1,5 - 2 czerstwe kajzerki
2 jajka
1,5 szkl. napoju czekoladowego Alpro
2 łyżki rodzynek
2 szklanki malin
2 łyżki śmietany
5 łyżek cukru
Maliny posypać 3 łyżkami cukru - odstawić.
Napój czekoladowy podgrzać - nie gotować - ma być tylko ciepły.
Bułki połamać - zalać ciepłym mlekiem.
Dodać 2 żółtka, rodzynki, śmietanę - wymieszać.
Białka ubić z 2 łyżkami cukru - dodać do masy. Wsypać maliny - delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na blachę, piec w 200 stopniach przez 20 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Jeśli nie używanie w swojej kuchni produktów sojowych, napój czekoladowy zastąpcie mlekiem.
Smacznego !
ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńObśliniłam monitor. Akurat choruję na maliny :)
OdpowiedzUsuńlilia.celes.ayz.pl/blog/
pycha:)
OdpowiedzUsuńTo musialo smakowac cudownie ;D
OdpowiedzUsuńa ja ostatnio zastanawiałam się co zrobić z czerstwych słodkich bułek
OdpowiedzUsuń