czerwca 27, 2013

Zupa botwinkowa

Wszyscy robią chłodnik z botwinki... a ja zupę na ciepło :)



1 cebulka
pęczek botwinki
5 plastrów wędzonej szynki lub kiełbasy jak ktoś woli
1 l wody
olej rzepakowy, np. RAPSO 
sól, pieprz
łyżka śmietany
łyżeczka octu jabłkowego



jajka

Olej rozgrzać w garnku.
Cebulkę posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz.
Dodać pokrojoną w paski szynkę. Podsmażyć.

Buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, łodygi i liście pokroić.
Wrzucić do garnka, zalać wodą - gotować do miękkości.
Doprawić do smaku octem, solą i pieprzem.
Zaprawić śmietaną.

Do zupy podawać gotowane jajko pokrojone w ćwiartki.






















Smacznego !

3 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo