czerwca 16, 2013

Sernik na zimno z truskawkami

Polecam, iście letni placuszek - serniczek na zimno !


Do przygotowania potrzeba ( na tortownicę śr. 28 cm. )

Składniki:

1 kg twarożku śmietankowego - w wiadereczku, np z Biedronki
1 szkl. cukru pudru
2 śmietanki Śnieżka
300 ml zimnego mleka
2 łyżki płaskie żelatyny
300-350 g kruchych ciastek - ja użyłam herbatniki, ciasteczka Amaretti oraz ciasteczka owsiane  Brześć
1/3 masła lub margaryny
galaretka truskawkowa
truskawki





WYKONANIE:
Żelatynę namoczyć w około 100 ml zimnej wody - odstawić.

 Ciastka pokruszyć. Tłuszcz rozpuścić, dodać do okruchów - wymieszać. Wyłożyć do tortownicy, mocno ugnieść.
 
Śnieżkę ubić w 300 ml mleka.
Dodać twaróg i cukier puder - utrzeć.
Żelatynę lekko podgrzać - NIE ZAGOTOWAĆ !- żeby się rozpuściła. Wlać do sera. Wymieszać.

Ser wyłożyć na kruchy spód - wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Truskawki pokroić na pół, ułożyć na serniczku. Zalać galaretką. Pozostawić do zastygnięcia.




Owsiane ciasteczka wegańskie firmy BRZEŚĆ - to idealna przekąska do kawy, jak i składnik wielu letnich ciast i deserów.
Wykorzystać je możemy do kruchych spodów na serniczki lub jogurtowe ciasta.
Sprawdzą się także jako element dekoracyjny lodów i owocowych deserów.

Zapraszam na fan page Brześć - tu

3 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo