Francuskie kluseczki - przepis
3 jaja
2 łyżki masła
szczypta soli
mąka, około 1 szkl.
Masło utrzeć z solą.
Białka ubić na pianę.
Do masła dodawać po 1 żółtku, ciągle ucierając. Dodać bianę i mąkę - tayle, żeby ciasto nie było rzadkie.
Ciasto kłaść na gotującą się wodę, przy p[mocy 2 łyżek, formując podłużne kluseczki.
Gdy kluski wypłyną na wierzch, poczekać jeszcze chwilę i wyjąć łyżką cedzakową.
Kluseczki polać jogurtem naturalnym, posypać truskawkami i dosłodzić miodem.
Ja użyłam miód lipowy Sądecki Bartnik.
Smacznego !
Jaaakie to fajne :)
OdpowiedzUsuńale pysznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńLubię to! :)
OdpowiedzUsuńTakich nigdy nie robiłam, ale żółciutkie i ładne ci wyszły.
OdpowiedzUsuńNa pewno sa delikatne i bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń