czerwca 13, 2013

Niebiańska tarta z czereśniami

Lubię wykorzystywać w kuchni sezonowe owoce. Drzewko ładnie obrodziło w czereśnie, więc bez ciasta nie mogło się obyć...


Składniki:
około 0,5 kg czereśni
250 g mąki
5 jaj
cukier waniliowy
szczypta soli
1 szkl cukru
125 g masła

3-4 łyżki tartych orzechów laskowych BACK MIT
szklanka kwaśnej śmietany


Z mąki, 1 jajka, łyżeczki cukru waniliowego, soli i 0,5 szkl cukru, masła pokrojonego w kostkę oraz 3 łyżek orzechów zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce min pół godziny.










Czereśnie wypestkować.

Śmietanę wymieszać z pozostałymi jajami, cukrem i cukrem waniliowym.

Ciasto rozwałkować, blachę ( 28 cm średnicy) posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, wykleić nią ciastem dno i boki formy. Ponakłuwać widelcem.
Na ciasto wyłożyć owoce, zalać śmietaną z jajkami.
Piec 50 minut w 175 stopniach C.


Ciasto zostawić do ostygnięcia. Jeśli potraficie się oprzeć :) ja nie wytrzymałam... kroiłam jeszcze ciepłe i trochę mi się rozpłynęło..





 Smacznego !

5 komentarzy:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo