Składniki:
około 0,5 kg czereśni
250 g mąki
5 jaj
cukier waniliowy
szczypta soli
1 szkl cukru
125 g masła
3-4 łyżki tartych orzechów laskowych BACK MIT
szklanka kwaśnej śmietany
Z mąki, 1 jajka, łyżeczki cukru waniliowego, soli i 0,5 szkl cukru, masła pokrojonego w kostkę oraz 3 łyżek orzechów zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce min pół godziny.
Czereśnie wypestkować.
Śmietanę wymieszać z pozostałymi jajami, cukrem i cukrem waniliowym.
Ciasto rozwałkować, blachę ( 28 cm średnicy) posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, wykleić nią ciastem dno i boki formy. Ponakłuwać widelcem.
Na ciasto wyłożyć owoce, zalać śmietaną z jajkami.
Piec 50 minut w 175 stopniach C.
Ciasto zostawić do ostygnięcia. Jeśli potraficie się oprzeć :) ja nie wytrzymałam... kroiłam jeszcze ciepłe i trochę mi się rozpłynęło..
Smacznego !
Pięknie wyszła :)
OdpowiedzUsuńo jaaaa. ale musi byc pyszna :)
OdpowiedzUsuńooo matko, czereśnie !!!
OdpowiedzUsuńA ja jeszcze n ie jadłam tego roku czereśni;( Muszę to narobić:)
OdpowiedzUsuńjak najbardziej :)
Usuń