maja 04, 2013

Muffiny bananowe

Muffinki bananowe
- pyszności -
Wariacje na temat babeczek można ciągnąć w nieskończoność. 
To jedyne ciastko, które daje tyle możliwości.
Dziś wersja z bananami.
                ****************************************************************

Bananowe muffiny - przepis

Składniki:
 125 g masła w temp. pokojowej
125 g cukru

2 jaja 
125 g mąki
2 dojrzałe banany
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mleka

Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę. Dodać rozkłócone jaja   - ciągle ubijając.
Dosypać mąkę, mleko i rozgniecione banany. Szybko wymieszać. Nakładać do papilotek lub foremek.


   
Piec około 20-25 minut w 180 stopniach C.
Aż się zarumienią.










            *****************************************************************


Smacznego !


10 komentarzy:

  1. Uwielbiam muffinki <3 Z tego przepisu na 100% skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, są wyśmienite i bardzo wilgotne - a takie lubię

      Usuń
  2. Śliczne papilotki i babeczki też :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam wg tego przepisu, tylko dodałam jeszcze kawałki gorzkiej czekolady. Wyszły przepyszne - wilgotne i mięciutkie i brązowiutkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super :) z czekoladą musiały być pyszne.
      I dokładnie -wilgotne i mięciutki... takie muffinki lubię :)

      Usuń
  4. a co zrobic jak papierek nie chce ładnie schodzić? Czy te banany mają być duże czy małe? kiedyś próbowałam robić podobne ale niestety papierek nie chciał zejść.

    OdpowiedzUsuń
  5. Banany srednie, nie wielkie i nie malutkie. A co do papierka, to wiele zalezy od papilotki. Te cienkie czesto sie przyklejaja' warto kupowac z grubszego papieru. Ewentualnie piec w wysmarowanej maslem blasze do muffinek, a dopiero ponupieczeniu wkladac do papilotek, tak dla dekoracji ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile wychodzi sztuk tych babeczek ?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo