maja 05, 2013

Domowa chałwa

Domowa chałwa
- polecam -
Niektóre smakołyki tylko z pozoru wydają się trudne. 
Chałwa - zawsze kupowałam. Przyznam, że nawet nie wnikałam, jak się ją robi .
A okazało się to tak proste, że aż trudno uwierzyć :)

Potrzebujemy:


400 g ziaren sezamu, ja użyłam Sante
4 łyżki miodu - najlepiej jasnego ( akacjowy, lipowy ) u mnie lipowy miód Sądecki Bartnik
oraz ulubione dodatki, rodzynki, migdały, żurawina i inne


Przygotowanie:

Sezam uprazyć na suchej patelni. Radzę wam go podgrzać około 2 minuty, mieszając. Łatwo go przypalić, a przypalony robi się gorzki.

Gdy ziarno ostygnie, mielimy partiami w młynku do kawy. 



Do zmielonych ziaren dodajemy miód i dodatki i zagniatamy. Formujemy baton, zawijamy w papier lub folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około 2 godziny.
Gdy masa stwardnieje kroimy.












Polecam - wykonanie jest banalnie proste a smak - boski.













Smacznego !

5 komentarzy:

  1. No nieźle nawet chałwę sobie zrobiłaś )

    OdpowiedzUsuń
  2. od dluzszego czasu chodzi za mna taka domowa chalwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zatem działaj - jak widzisz, nie potrzeba wiele ani składników, ani czasu :)

      Usuń
  3. Niemożliwe :) A ja byłam święcie przekonana, że taka słodkość wymaga wielkiego zachodu.
    Kradnę przepis :)

    li_lia
    http://lilia.celes.ayz.pl/blog/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie - tak proste, e aż niemożliwe :) Kradnij, zresztą - Ty to często robisz :D Pozdrawiam.

      Usuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo