Domowa chałwa
- polecam -
Niektóre smakołyki tylko z pozoru wydają się trudne.
Chałwa - zawsze kupowałam. Przyznam, że nawet nie wnikałam, jak się ją robi .
A okazało się to tak proste, że aż trudno uwierzyć :)
Potrzebujemy:
400 g ziaren sezamu, ja użyłam Sante
4 łyżki miodu - najlepiej jasnego ( akacjowy, lipowy ) u mnie lipowy miód Sądecki Bartnik
oraz ulubione dodatki, rodzynki, migdały, żurawina i inne
Przygotowanie:
Sezam uprazyć na suchej patelni. Radzę wam go podgrzać około 2 minuty, mieszając. Łatwo go przypalić, a przypalony robi się gorzki.
Gdy ziarno ostygnie, mielimy partiami w młynku do kawy.
Do zmielonych ziaren dodajemy miód i dodatki i zagniatamy. Formujemy baton, zawijamy w papier lub folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około 2 godziny.
Gdy masa stwardnieje kroimy.
Polecam - wykonanie jest banalnie proste a smak - boski.
Smacznego !
No nieźle nawet chałwę sobie zrobiłaś )
OdpowiedzUsuńod dluzszego czasu chodzi za mna taka domowa chalwa :)
OdpowiedzUsuńzatem działaj - jak widzisz, nie potrzeba wiele ani składników, ani czasu :)
UsuńNiemożliwe :) A ja byłam święcie przekonana, że taka słodkość wymaga wielkiego zachodu.
OdpowiedzUsuńKradnę przepis :)
li_lia
http://lilia.celes.ayz.pl/blog/
dokładnie - tak proste, e aż niemożliwe :) Kradnij, zresztą - Ty to często robisz :D Pozdrawiam.
Usuń