Składniki:
około 300 g rabarbaru
1,5 szkl wody
3/4 szkl cukru
Wodę zagotować z cukrem. Rabarbar pokroić na kawałki. Wrzucić do syropu - gotować 3-4 minuty. Odsączyć.
Ciasto:
200g mąki
60 g wiórek kokosowych, np KRESTO
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3 jajka
1 szkl cukru
90 ml oleju
60 ml jogurtu naturalnego
60 ml napoju migdałowego Alpro
Do posypania:
4 łyżki wiórek kokosowych KRESTO
3 łyżki cukru
Suche składniki, tj. mąka, wiórki kokosowe, soda, proszek do pieczenia - wymieszać.
Napój migdałowy połączyć z jogurtem.
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dolewać powoli do ubitej masy jajecznej olej.
Dodawać na przemian mąkę i jogurt - niedbale ucierając.
Ciasto wylać do tortownicy, wyłożyć rabarbar, posypać wiórkami wymieszanymi z cukrem.
Piec w 180 stopniach C, około 50 minut.
Smacznego !
Coś dla mnie, bo kocham koks!;)
OdpowiedzUsuńI teraz tylko jedno mogę napisać- idę po rabarbar i robię napad na kuchnię :)
OdpowiedzUsuńli_lia
http://lilia.celes.ayz.pl/blog/
pyszne:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuń