maja 31, 2013

Ciasto kokosowo-rabarbarowe



Składniki:

około 300 g rabarbaru
1,5 szkl wody
3/4 szkl cukru

Wodę zagotować z cukrem. Rabarbar pokroić na kawałki. Wrzucić do syropu - gotować 3-4 minuty. Odsączyć.



Ciasto:
200g mąki
60 g wiórek kokosowych, np KRESTO
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3 jajka
1 szkl cukru
90 ml oleju
60 ml jogurtu naturalnego
60 ml napoju migdałowego Alpro

Do posypania:
4 łyżki wiórek kokosowych KRESTO
3 łyżki cukru

Suche składniki, tj. mąka, wiórki kokosowe, soda, proszek do pieczenia - wymieszać.
Napój migdałowy połączyć z jogurtem.

Jaja utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dolewać powoli do ubitej masy jajecznej olej.

Dodawać na przemian mąkę i jogurt - niedbale ucierając.

Ciasto wylać do tortownicy, wyłożyć rabarbar, posypać wiórkami wymieszanymi z cukrem.

Piec w 180 stopniach C, około 50 minut.


































Smacznego !

4 komentarze:

  1. Coś dla mnie, bo kocham koks!;)

    OdpowiedzUsuń
  2. I teraz tylko jedno mogę napisać- idę po rabarbar i robię napad na kuchnię :)

    li_lia
    http://lilia.celes.ayz.pl/blog/

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo