maja 11, 2013

Brownies muffiny

Czeko-czeko-czekolada... Uwielbiam !

Propozycja na czekoladową pychotkę - muffiny brownies.





Muffiny brownies - przepis

Składniki:
- 2 gorzkie czekolady
- 80 g masła lub margaryny
- 2/3 szkl. cukru
- 2 łyżki mąki
- 4 jaja
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Odłóż 12 kostek czekolady. Resztę roztop razem z masłem w kąpieli wodnej.

Jaja ubij z cukrem na puszystą, jasną masę.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i rozpuszczoną czekoladę.
Foremki lub papilotki do muffinek wypełnij do połowy masą, połóż kostkę czekolady i uzupełnij porcją ciasta.

Piecz 10 minut w 240 stopniach C.



Moja propozycja - jeśli nie przepadasz za smakiem gorzkiej czekolady - zamień jedną gorzką na mleczną.


Smacznego !

13 komentarzy:

  1. Ja lubię właśnie gorzką czekoladę, niezłe pyszotki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a jaki zapach rozchodził się po domu... Nie do opisania - tego trzeba spróbować :)

      Usuń
  2. Mmmmmm, wciągnęłabym kilka na raz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też się oprzeć nie mogła, ale postanowiła ostatnio liczyć do 1-nego. 1 ciasto, 1 kawałek ciasta, 1 babeczka :) w końcu lato :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. bierz, tylko szybko, bo juz wiele nie zostało :)

      Usuń
  4. Muszę chyba zrezygnować z wieczornego pałaszowania po kulinarnych przepisach. Nieświadomie przewijam strony, aż tu nagle trafiam na takie smakołyki i od teraz prowadzę walkę z żołądkiem :D Oj, za dobra jest ta babeczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne. Mi nigdy tak ładnie nie wyrosły. Dzisiaj piekłam namiastkę muffinek, korzystając z gotowca Delecty.

    li_lia
    http://lilia.celes.ayz.pl/blog/

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba tu jednak błąd się wkradł..80 dag masła???? 4 kostki masła??? Powinno być 80 g chyba...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz - faktycznie 80 g. Przepraszam i juz poprawiam.

      Usuń
  7. witam i mam pytanko: czy te łyżki mąki to powinny być czubate czy może idealnie odmierzone? Robiłam dzisiaj te babeczki ale surowe ciasto wydawało się rzadkie i zastanawiam się czy nie dałam za mało mąki. Jakiej konsystencji powinno być surowe ciasto? Będę wdzięczna za odpowiedź. Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ani plaskie, ani mocno czubate. Tak posrednio. Jesli dodasz wiecej, ciasto bedzie bardziej przypominalo murzynka...

      Usuń
    2. dodałam płaski i chyba było ciut tej mąki za mało bo czekolada opadła na dół ale w smaku to zjawiskowe:) dziękuję za przepis jest super!!!

      Usuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo