marca 18, 2013

Wybierajmy madrze
- test Oleju Rzepakowego -
 
Portal www.urodaizdrowie.pl przekazał mi do testów olej rzepakowy.

Olej rzepakowy to niedoceniany produkt. Sama niezbyt często sieałąm po niego - a wszystko to z nie wiedzy.
Chcemy zdrowo jeść - wybieramy oliwę z oliwek. A czemu nie olej rzepakowy ? Ponieważ nie znamy jego zalet. Oliwa z oliwek to powszechnie znany zdrowy tłuszcz...
I tu was zaskocze !
A czy wiecie, że olej rzepakowy ma 10-krotnie większą zawartość nienasyconych kwasów Omega  niż oliwa ?
Dodatkowo zawiera optymalną ilość tych kwasów Omega 3 i Omega 6  ( w stosunku 2:1 ) - idealną z punku widzenia potrzeb żywieniowych.



Olej rzepakowy jest tłuszczem uniwersalnym. Większość z nas używa go zwykle do smażenia, nie wiedząc, że może mieć on milion innych zastosowań, takich jak na przykład:
  • Pieczenie – oleju rzepakowego możesz użyć zarówno do pieczenia mięs (natrzeć nim kurczaka, polać pieczeń), jak też ciast. Zwłaszcza ojej rafinowany jest całkowicie neutralny smakowo i zapachowo, przez co pozwala zastąpić roztopione masło czy margarynę w przepisach na słodkie wypieki;
  • Sałatki – dressing do sałatki można przygotować nie tylko na bazie popularnej oliwy z oliwek. Olej rzepakowy dobrze łączy się z przyprawami, może być użyty do sosów i majonezów lub samodzielnie do polania warzyw. Jako że wiele witamin lepiej przyswaja się razem z tłuszczami, zastosowanie oleju do sałatki jest nawet wskazane;
  • Potrawy dla dzieci – olej rzepakowy może zastąpić masło w zupkach lub przecierach podawanych małym dzieciom (od 6. miesiąca życia). Zawarte w nim kwasy omega-3 i 6 są niezbędne do właściwego rozwoju małego organizmu, a neutralny smak to również spory plus – niektóre dzieci nie tolerują przecież smakowych innowacji.



Jedno z moich dań przygotowanych z olejem rzepakowym

SOCZYSTY FILET Z KURCZAKA

Składniki:
1 pierś z kurczaka

do marynaty:
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka octu jabłkowego
łyżeczka rozmarynu
sól

Filet podzielić na porcje. 
Składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią mięso. Odstawić na 60 min. do lodówki.

Mięso smażyć na patelni ( najlepiej na grilowej, niestety jeszcze nie posiadam ) .
Nie trzeba wlewać tłuszczu na patelnię, mięso jest juz nim oblane.

Smażyc na złoty kolor.

Do mięsa podałam sos jogurtowy

250 ml jogurtu greckiego
3/4 ogórka
szczypior
 2 ząbki czosnku
sól, bazylia

Ogórek pokroić w drobną kostkę, szczypior posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki połączyć.



Szukajcie informacji oraz smacznych przepisów z olejem rzepakowym tutaj

2 komentarze:

  1. prosty :) ale nigdy nie smażyłam tak fileta. Zawsze był to kotlet w panierce...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja oleju rzepakowego używam do wszystkiego i to już od dawna :) Cieszę się że okazuje się on być najzdrowszym spośród olejów dostępnych na rynku :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo