grudnia 09, 2012

Świąteczne wypieki
- Chlebek z bakaliami -

Do Świąt jeszcze trochę czasu zostało, ale ja postanowiłam wypróbować kilka przepisów.
Tak by mieć rozeznanie - co dobre, co wychodzi, co szybko się przygotowuje, a na co trzeba mieć więcej czasu.

Dziś pierwszy przepis. Robi się migiem, nie wymaga użycia wyszukanych i wykwintnych produktów. Smakuje - Świątecznie :) Słodki, z mnóstwem pysznych bakali.




Chlebek z bakaliami


Składniki: 
3 jaja, 
1/2 szklanki , 
1 opakowanie cukru waniliowego,
3/4 szkl maki pszennej,
5 łyżek płaskich mąki zimniaczanej, 
1 łyżeczka proszku do piecenia, 
500 g bakalii ( gotowa mięszanka lub po trochu wszystkiego )

Ciasto:
Jajak zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. 
Mąkę pszenną połącyć z ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej - wymieszać. Dodać bakalie - wymieszać. Ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki.
Piec 45 minut w 200 stopniach C.










8 komentarzy:

  1. Aż pół kilo bakalii? Kurcze, keksy, ani pierniki nigdy mi nie wychodzą, bo zawsze za dużo wkładam pyszności i są przeciążone. Ale zaryzykuję. Marto, Twój przepis jest banalnie prosty, ale chlebek naprawdę okazale się prezentuję. Trzymaj kciuki, żeby mi wyszedł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj duzo, dużo :) Ale mi ładnie wyrósł - polecam. Prosty i smaczny. Na pewno sięuda

      Usuń
  2. Kurcze, jak mogę się u Ciebie podpisywać? Wyskakuję, jako autorka bloga na blogerze, a nie na wordpressie. Kochana, da się coś z tym zrobić?
    li_lia

    OdpowiedzUsuń
  3. przepis naprawdę bardzo prosty. na pewno go wypróbuje nie długo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciasto, ile bakalii :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo