Świąteczne wypieki
- Chlebek z bakaliami -
Do Świąt jeszcze trochę czasu zostało, ale ja postanowiłam wypróbować kilka przepisów.
Tak by mieć rozeznanie - co dobre, co wychodzi, co szybko się przygotowuje, a na co trzeba mieć więcej czasu.
Dziś pierwszy przepis. Robi się migiem, nie wymaga użycia wyszukanych i wykwintnych produktów. Smakuje - Świątecznie :) Słodki, z mnóstwem pysznych bakali.
Chlebek z bakaliami
Składniki:
3 jaja,
1/2 szklanki ,
1 opakowanie cukru waniliowego,
3/4 szkl maki pszennej,
5 łyżek płaskich mąki zimniaczanej,
1 łyżeczka proszku do piecenia,
500 g bakalii ( gotowa mięszanka lub po trochu wszystkiego )
Ciasto:
Jajak zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę.
Mąkę pszenną połącyć z ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej - wymieszać. Dodać bakalie - wymieszać. Ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki.
Piec 45 minut w 200 stopniach C.
Aż pół kilo bakalii? Kurcze, keksy, ani pierniki nigdy mi nie wychodzą, bo zawsze za dużo wkładam pyszności i są przeciążone. Ale zaryzykuję. Marto, Twój przepis jest banalnie prosty, ale chlebek naprawdę okazale się prezentuję. Trzymaj kciuki, żeby mi wyszedł.
OdpowiedzUsuńOj duzo, dużo :) Ale mi ładnie wyrósł - polecam. Prosty i smaczny. Na pewno sięuda
UsuńKurcze, jak mogę się u Ciebie podpisywać? Wyskakuję, jako autorka bloga na blogerze, a nie na wordpressie. Kochana, da się coś z tym zrobić?
OdpowiedzUsuńli_lia
Kurcze, nie wiem o co chodzi... :/
Usuńprzepis naprawdę bardzo prosty. na pewno go wypróbuje nie długo :)
OdpowiedzUsuńWarto :)
UsuńAle świątecznie. super.
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, ile bakalii :)
OdpowiedzUsuń