grudnia 18, 2012

Świąteczne wypieki
- blok czekoladowy - 

Dziś kolejny przepis Świąteczny. Lubicie blok czekoladowy? Ja uwielbiam...



Blok czekoladowy - przepis

Składniki:
1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 kostka masła
400 g herbatników
paczka mleka w proszku ( NIE granulowane ! )
bakalie wedle uznania
5 łyżek kakao
zapach rumowy


Wykonanie:
Wodę, cukier i masło zagotować. Połowę herbatników pokruszyć, resztę zemleć.
Razem z mlekiem, bakaliami, kakao i zapachem rumowym dodać do rozpuszczonego masła i cukru.
Wymieszać.
Masę przełożyć do wyłożonej folią spożywczą podłużnej formy, tzw. keksówki.
Wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby blok stężał.
Wyjąć z formy i pokroić w kawałki.

Smacznego !



9 komentarzy:

  1. juz od dłużeszego czasu chodzi za mlą ten blok, tylko biały- smoietankowy, jest banalnie prosty a ponoc taki pyszny , że ho ho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam :), masz może opakowanie mleka :), chętnie zobacze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu później zakuatlizuję posta i dodam fotkę

      Usuń
  3. oj dawno nie robiłam, narobiłaś mi smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię, to smak mojego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwierzysz, że nigdy go nie jadłam? No i muszę się przyznać, że nie wiem na czym polega różnica w mleku sproszkowanym zwykłym a takim granulowanym...

    Miłego dnia Marto

    li_lia z przetestuje.xn.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie jadłam, faktycznie zwykłe mleko w proszku jest lepsze do czekolady.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo