Świąteczne wypieki
- blok czekoladowy -
Dziś kolejny przepis Świąteczny. Lubicie blok czekoladowy? Ja uwielbiam...
Blok czekoladowy - przepis
Składniki:
1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 kostka masła
400 g herbatników
paczka mleka w proszku ( NIE granulowane ! )
bakalie wedle uznania
5 łyżek kakao
zapach rumowy
Wykonanie:
Wodę, cukier i masło zagotować. Połowę herbatników pokruszyć, resztę zemleć.
Razem z mlekiem, bakaliami, kakao i zapachem rumowym dodać do rozpuszczonego masła i cukru.
Wymieszać.
Masę przełożyć do wyłożonej folią spożywczą podłużnej formy, tzw. keksówki.
Wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby blok stężał.
Wyjąć z formy i pokroić w kawałki.
Smacznego !
juz od dłużeszego czasu chodzi za mlą ten blok, tylko biały- smoietankowy, jest banalnie prosty a ponoc taki pyszny , że ho ho :)
OdpowiedzUsuńja zdecydowanie wolę z dodatkiem kakao :)
Usuńmniam :), masz może opakowanie mleka :), chętnie zobacze
OdpowiedzUsuńKasiu później zakuatlizuję posta i dodam fotkę
Usuńoj dawno nie robiłam, narobiłaś mi smaku :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, to smak mojego dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńUwierzysz, że nigdy go nie jadłam? No i muszę się przyznać, że nie wiem na czym polega różnica w mleku sproszkowanym zwykłym a takim granulowanym...
OdpowiedzUsuńMiłego dnia Marto
li_lia z przetestuje.xn.pl
Dawno nie jadłam, faktycznie zwykłe mleko w proszku jest lepsze do czekolady.
OdpowiedzUsuńUwielbiam blok
OdpowiedzUsuń