grudnia 13, 2012

Pierniczkowe przygotowania

Właśnie zagniotłam ciasto na pierniczki.
Teraz poleży sobie kilka dni. Prawdopodobnie w poniedziałek biorę sięza pieczenie i dekorowanie.
Co z tego wyjdzie? A no nie wiem. Ale co by nie wyszło - pochwalę się :)

Pierniczki świąteczne - przepis

składniki: 50 g margaryny
                 100 g miodu - ja użyłam miód spadziowy Królewskie Miody


                 200 g cukru
                 450 g mąki
                 1 jajko
                 1 łyżka kakao
                 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                 Przyprawa do pierników


Wykonanie:
Miód, cukier, margarynę rozpuścić w niedużym garnku, dodają 1 łyżkęwody. Wsypać przyprawę i całość zagotować, następnie pozostawić do ostygnięcia.


Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i ostudzoną masę miodwą.
Skłądniki zagnieść na elastyczne ciasto, posypać mąką i zawinąć w folię.
Odstawić do lodówki na kilka dni.


Po tym czasie wyjać ciasto, wałkować na placek grubości 5 mm i wycinać pierniczki.
Piec 10-15 minut w temperaturze 190 stopni C.
Upieczone pirniczki dekorować wedle uznania.



Miód spadziowy Królewski Miody 
Miód pszczeli spadziowy pochodzi z cystych lasów iglastych pogórza Dynowsko-Przemyskiego. 
Z naturalnych skłądników powstaje kompozycja barw ciemnego brązu z zielonkawym odcieniem. 
Miód słodki i łągodny, ma szlachetny, żywiczny aromat i silny zapach.


Wybrałam ten miód, ponieważ ma bardzo wyrazisty smak i aromat.
Na pewno świetnie pasuje do ciast, nadając im ten wyjątkowy zapach.

Miód kupicie tutaj

Polecam, bo Królewski Miody naprawdę są królewskie. Doskonałe w smaku.



5 komentarzy:

  1. jej zazdroszczę, ja mam uczulenie na miód i te pyszności przejdą mi koło nosa

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej! Nominowałam Twojego Bloga do Liebster Blog :) Zajrzyj tu i zobacz: http://zadarmoplpl.blogspot.com/2012/12/liebster-blog.html
    pozdrawiam.Mika

    OdpowiedzUsuń
  3. No wiedziałam, że tu znajde pierniczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) polecam - smaczne. I sądzę, że nie musi ciasto leżakować, leżakowanie dodaje tylko aromatu.

      Usuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo