Pierniczkowe przygotowania
Właśnie zagniotłam ciasto na pierniczki.
Teraz poleży sobie kilka dni. Prawdopodobnie w poniedziałek biorę sięza pieczenie i dekorowanie.
Co z tego wyjdzie? A no nie wiem. Ale co by nie wyszło - pochwalę się :)
Pierniczki świąteczne - przepis
składniki: 50 g margaryny
100 g miodu - ja użyłam miód spadziowy Królewskie Miody
200 g cukru
450 g mąki
1 jajko
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przyprawa do pierników
Wykonanie:
Miód, cukier, margarynę rozpuścić w niedużym garnku, dodają 1 łyżkęwody. Wsypać przyprawę i całość zagotować, następnie pozostawić do ostygnięcia.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i ostudzoną masę miodwą.
Skłądniki zagnieść na elastyczne ciasto, posypać mąką i zawinąć w folię.
Odstawić do lodówki na kilka dni.
Po tym czasie wyjać ciasto, wałkować na placek grubości 5 mm i wycinać pierniczki.
Piec 10-15 minut w temperaturze 190 stopni C.
Upieczone pirniczki dekorować wedle uznania.
Miód spadziowy Królewski Miody
Miód pszczeli spadziowy pochodzi z cystych lasów iglastych pogórza Dynowsko-Przemyskiego.
Z naturalnych skłądników powstaje kompozycja barw ciemnego brązu z zielonkawym odcieniem.
Miód słodki i łągodny, ma szlachetny, żywiczny aromat i silny zapach.
Wybrałam ten miód, ponieważ ma bardzo wyrazisty smak i aromat.
Na pewno świetnie pasuje do ciast, nadając im ten wyjątkowy zapach.
Miód kupicie tutaj
Polecam, bo Królewski Miody naprawdę są królewskie. Doskonałe w smaku.
jej zazdroszczę, ja mam uczulenie na miód i te pyszności przejdą mi koło nosa
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierniczki!
OdpowiedzUsuńHej! Nominowałam Twojego Bloga do Liebster Blog :) Zajrzyj tu i zobacz: http://zadarmoplpl.blogspot.com/2012/12/liebster-blog.html
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.Mika
No wiedziałam, że tu znajde pierniczki.
OdpowiedzUsuń:) polecam - smaczne. I sądzę, że nie musi ciasto leżakować, leżakowanie dodaje tylko aromatu.
Usuń