października 16, 2012

SAGA - papier do gotowania
i nie tylko...

Podjęłam współpracę z firmą produkującą papier SAGA.
Otrzymałam do przetestowania papier do gotowania.
W ofercie znaleźć możemy również papier do pieczenie, smażenia, gotowania na parze.



SAGA to wysokiej jakości produkty skierowane dla klientów indywidualnych i profesjonalistów na całym świecie. Marka SAGA to wielofunkcyjne, nieprzepuszczające tłuszczu papiery do gotowania oraz pieczenia, torebki do gotowania na parze, jak i inne produkty, które sprawiają, że gotowanie oraz pieczenie staje się łatwe i przyjemne.


 Tak o papierze pisze producent:

Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane opakowanie, umożliwia wyciąganie pojedynczych arkuszy papieru jedną ręką. Ze względu na niewielkie rozmiary opakowania, może być ono przechowywane zarówno w pozycji poziomej jak i pionowej. Produkt ten dedykowany jest przede wszystkim do restauracji, firm cateringowych, a także kucharzy domowych! 

Papier do gotowania SAGA to narzędzie uniwersalne, które może być używane na wszystkich etapach przygotowywania żywności, począwszy od zamrażania, a skończywszy na podgrzewaniu w kuchence mikrofalowej, wyśmienicie sprawdza się w gotowaniu, pieczeniu i zapiekaniu w piekarniku. Rozmiar arkuszy dopasowany został do najpopularniejszego rozmiaru blach do pieczenia.

Z użyciem papieru do gotowania SAGA w łatwy sposób można rozdzielić poszczególne składniki, a następnie przygotowywać oraz gotować je w tym samym czasie. Niezależnie od tego, czy dania gotowane są w wodzie na parze czy pieczone w piekarniku, jeżeli zostaną zawinięte w sakiewki lub paczuszki SAGA ze składników wydobędzie się ich naturalny aromat - do tej metody najwygodniejsze są arkusze papieru o rozmiarze 33 x 38 cm. Najsilniejszy aromat dania wydobywa się tuż po otwarciu sakiewki lub paczuszki, dlatego też zalecane jest serwowanie dań w papierze, aby każdy klient sam mógł delektować się zapachem przygotowanego dania! 

Po zużyciu papier może zostać spalony lub przeznaczony do kompostowania.

Chcąc dowiedzieć się więcej na temat zalet gotowania z wykorzystaniem papierów SAGA, przejdź do rozdziału "Korzyści". 

Wymiary arkusza: 33 x 38 cm
Ilość: 100 arkuszy w opakowaniu
Kolor papieru: biały
Opakowanie: forma dozowania typu One-Up



Według mnie:

Papier jest naprawdę świetny. Odpowiednio natłuszczony, tak by gotowanie czy pieczenie stawało się łatwiejsze. 
Przyznam szczerze, że papieru używam do pieczenia - jako podkład pod ciasteczka, czy ciasto. Nic nie przywiera, łatwo się odrywa od ciast.



To, że papier jest pocięty na arkusze to również wielki plus. Wyciągam jeden arkusz, przycinam do odpowiedniego rozmiaru i gotowe. Nie muszę rozwijać rolki, zwykle mi wypadnie i pół papieru się rozwinie :) 

Sądzę, że wszechstronnie można go wykorzystać w kuchni. Nada się do wszystkiego.

A gdzie kupić? - szukajcie w Makro. Niestety papier jest dystrybuowany bardziej pod kontem profesjonalistów,a raczej nie ujrzycie go w markecie :(



Z użyciem papieru SAGA możliwe jest pieczenie potraw i ciast bez zbędnego tłuszczu. Natomiast parowanie potraw w papierzeSAGA pozwala zachować ich witaminy i sole mineralne. Biorąc pod uwagę jeszcze higieniczne walory papieru SAGA, można z powodzeniem stwierdzić, że papier ten pomoże Ci piec i gotować zdrowiej i smaczniej.
Papier SAGA utrzymuje zapach potraw, nie zmieniając ich smaku. Możesz nawet podawać dania zawinięte w papier SAGA, dzięki czemu aromatyczne niuanse Twoich potraw będą mogły być w pełni docenione przy stole.
Papier SAGA chroni naczynia i blachy do pieczenia przed zabrudzeniem i codziennym zużyciem. Papier nie przepuszcza tłuszczu, a potrawy i wypieki nie przywierają do niego. Zamiast zmywania, wykorzystane naczynia wystarczy lekko opłukać.
Papier SAGA pomaga w zachowaniu czystości podczas przygotowywania potraw, utrzymuje piece, blachy kuchenne oraz inne powierzchnie w czystości.
Papier SAGA podlega biodegradacji i nadaje się do kompostowania, zatem po zużyciu możesz go spalić lub przeznaczyć do recyklingu. Środowisko będzie Ci za to wdzięczne.




7 komentarzy:

  1. Nie używałam takiego. U mnie tylko zawsze papier do pieczenie w rolce.

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie tak samo, tylko ten w rolce.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekam na Twoją opinię, jestem bardzo ciekawa jak sprawdzi się ten papier, a przeważnie piekę na folii.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czekam na opinię, jestem ciekawa tego papieru, ja przeważnie do pieczenia używam folii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak już wspomniałam w opisie, papier dla mnie rewelacja. Nie przywiera do niego ciasto, łatwo odchodzi.

      Usuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo