października 30, 2012

Ciasto z MIODEM GRYCZANYM - Królewskie Miody


Jakiś czas temu otrzymałam przesyłkę od Królewskich Miodów. Postanowiłam miodek wykorzystać do ciasta. Wybrałam ten o mocnym smaku - gryczany.


Miód gryczany jest pozyskiwany przez pszczoły z nektaru kwiatów gryki, rosnących na czystych polach południowo-wschodniej Polski. Tworzy kompozycję barw od ciemnoherbacianej do brązowej. Ma słodki smak, w zapachu wyczuwalne są kwiaty gryki.






Mód bardzo smaczny, aromatyczny. Sprawdza się zarówno w wypiekach jak i do herbaty :)



MIODOWY PRZEKŁADANIEC

składniki: 

50 dag maki
2 jajka
10 dag margaryny
4 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
30 dag cukru pudru.



Ciasto wyrobić, podzielić na 3 części. Piec w 180 stopniach C, przez ok. 15 minut.

Jabłka:
1,5 kg jabłek
2 galaretki brzoskwiniowe lub inne

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce - na dużych oczkach - rozsmażyć.
Galaretki rozpuścić w 2 szkl. wody - wlać do jabłek, zamieszać i zostawić.

Tężejące jabłka ( około 3/4 jabłek )wyłożyć na placek, przykryć drugim, wyłożyć resztę.
Krem śmietankowy -  ja poszłam na łatwiznę i użyłam gotowca Dr Oetkera.

Przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, wyłożyć na placek - przykryć.








Gotowe ciasto wyszło tak - przepraszam, że nie porcja, ale to wypiek na ślubowanie dzisiejsze- więc musiałam zabrać całe do szkoły.



Smacznego !





1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo