Ciasto z MIODEM GRYCZANYM - Królewskie Miody
Jakiś czas temu otrzymałam przesyłkę od Królewskich Miodów. Postanowiłam miodek wykorzystać do ciasta. Wybrałam ten o mocnym smaku - gryczany.
Miód gryczany jest pozyskiwany przez pszczoły z nektaru kwiatów gryki, rosnących na czystych polach południowo-wschodniej Polski. Tworzy kompozycję barw od ciemnoherbacianej do brązowej. Ma słodki smak, w zapachu wyczuwalne są kwiaty gryki.
Mód bardzo smaczny, aromatyczny. Sprawdza się zarówno w wypiekach jak i do herbaty :)
Zapraszam na zakupy: http://www.krolewskie-miody.pl/oferta.html
MIODOWY PRZEKŁADANIEC
składniki:
50 dag maki
2 jajka
10 dag margaryny
4 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
30 dag cukru pudru.
Ciasto wyrobić, podzielić na 3 części. Piec w 180 stopniach C, przez ok. 15 minut.
Jabłka:
1,5 kg jabłek
2 galaretki brzoskwiniowe lub inne
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce - na dużych oczkach - rozsmażyć.
Galaretki rozpuścić w 2 szkl. wody - wlać do jabłek, zamieszać i zostawić.
Tężejące jabłka ( około 3/4 jabłek )wyłożyć na placek, przykryć drugim, wyłożyć resztę.
Krem śmietankowy - ja poszłam na łatwiznę i użyłam gotowca Dr Oetkera.
Przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, wyłożyć na placek - przykryć.
Gotowe ciasto wyszło tak - przepraszam, że nie porcja, ale to wypiek na ślubowanie dzisiejsze- więc musiałam zabrać całe do szkoły.
Smacznego !
Ślicznie wygląda, pewnie jeszcze lepiej będzie smakować.
OdpowiedzUsuń