września 17, 2012

Dzisiejszy dzień spędziłam w dużej mierze - w kuchni.
Zapas ciasteczek do kawy, herbaty i po prostu - do pochrupania - zrobiony !



OWSIANE CIASTECZKA

Składniki:
1 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 kostki margaryny, 3 jaja, 3/4 szkl. cukru, 1 łyżka śmietany, aromat migdałowy, 3,5 szkl. płatków owsianych, ulubione bakalie, ziarna i dodatki

Wykonanie:
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać tłuszcz, posiekać nożem, dodać żółtka, cukier, śmietanę, aromat migdałowy, płatki i bakalie. Wymieszać. 
Białka ubić na sztywno, dodać do całości, delikatnie wymieszać i natychmiast kłaść łyżką ciasteczka na posmarowaną tłuszczem blachę.

Piec w 200-220 stopniach C, około 20 minut.

Smacznego !


A poniżej - ciasteczka kruche oraz zawijane z marmoladą



KRUCHE CIASTECZKA

Składniki:
2 szkl. mąki, 1/2 kostki masła ( margaryny ), 1 jajko, 2/3 szkl. cukru pudru, sól

Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać tłuszcz, posiekać dokładnie nożem, dodać jajo, cukier i szczyptę soli.
Zarobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść i wstawić na 30 min. do lodówki.
Wałkować na grubość 1/2 cm i wycinać foremką kształty.

Piec w 220 stopniach około 10 minut.
Zdejmować z blachy ciepłe ciasteczka, potem się łamią.

By nadać ciasteczkom ulubiony smak można dodać aromat, cynamon, imbir, skórkę pomarańczową lub wiórki kokosowe.


CIASTECZKA Z MARMOLADĄ 

Składniki:
1 margaryna, 1/2 szkl. śmietany, około 2,5 szkl mąki.
marmolada

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na min. 30 min.
Wałkować na bardzo cienki placek, wzdłuż brzegu posmarować marmoladą i zwinąć rulonik, zostawiając trochę ciasta nie zawinięte. Odciąć resztę placka.
Część nie zawiniętą ponacinać i układać ciasteczka na blasze wyginając je w łuk.

SMACZNEGO !




4 komentarze:

  1. Oj jak dawno nie robiłam ciasteczek. Tez chyba się muszę wziąść do roboty. Mi najlepiej wychodzą takie mini rogaliczki z marmoladą i domowe pieguski. Nie, trzeba wziąść się w końcu do pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie podpatrzę przepis na pieguski

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak w końcu zrobię to na pewno wrzucę na blog - choć główny przepis zapożyczony z internetu. Chyba musze tylko kupić masełko, a reszta składników by sie znalazła.

      Usuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo