listopada 06, 2019

Sernik mango

    Najlepszy sernik jaki udało mi się upiec i najlepszy jaki jadłam.
Sernik mango jest niezwykle kremowy i cudownie pyszny, as do tego pięknie wygląda.



Przygotowanie takiego sernika wcale nie jest trudne. Spróbuj i się przekonaj.
A jeśli nie lubisz mango, to mam na blogu wiele innych przepisów na serniki. Szukaj TUTAJ



sernik pieczony z mango





PRZEPIS NA SERNIK MANGO




Składniki na sernik:


Spód sernika:

  • 150 g herbatników pełnoziarnistych
  • 100 g masła


Masa serowa:

  • 1 kg sera twarogowego połtlustego ( kupuję w Biedronce ten o wadze 250 g ) 
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • mus z 1 mango ( około 3/4 szklanki )
  • 1 budyń waniliowy

Mango curd:

  • mus z 1/2 mango
  • sok z 1 cytryny
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki żelatyny 





 Wykonanie sernika:
  Herbatniki rozdrobnić w malakserze, masło rozpuścić.
Ciepłe masło wlać do pokruszonych herbatników. Dokładnie połączyć składniki.

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno przełożyć składniki spodu i dobrze docisnąć.

Do misy malaksera przełożyć twaróg. Dodać cukier, śmietankę, jajka - dobrze rozdrobnić i połączyć składniki.
Następnie dodać mus z mango i proszek budyniowy- raz jeszcze połączyć składniki.


Piekarnik rozgrzać od temperatury 180 stopni C. Na dno piekarnika wstawić blachę z gorącą wodą.
Sernik piec w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec przez 90 minut.
Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do całkowitego ostygnięcia. 


Przygotowanie mango curd do polania sernika:

Sok cytrynowy zagotować z cukrem pudrem. Do gotującego się soku dodać mus z mango, zagotować..
Jajko i żółtko dokładnie roztrzepać widelcem lub rózgą ( nie ubijać ! ).
Do rozmąconych jajek wolnym strumieniem wlewać gorący syrop cytrynowy- cały czas mieszać.
Następnie całość przelać ponownie do rondla i gotować, mieszając, aż curd zacznie gęstnieć.
Na koniec dodać namoczoną w zimnej wodzie żelatynę.

Lekko przestygnięty mango curd wyłożyć na ostygnięty sernik .

Sernik schłodzić. Najlepiej wstawić go na 2-3 godziny do lodówki.





mango sernik pieczony



sernik mango



Smacznego !

4 komentarze:

  1. Uwielbiam mango, sernik również powinien mi przypaść do gustu

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kremową konsystencję w sernikach. Wygląda super smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale, dodatek mango bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie wszyscy uwielbiają serniki. Chętnie spróbuję na rodzinne spotkanie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo