marca 30, 2019

Tarta kawowa

    Przepis na tartę  zrodził się w jednej chwili. Fakt - przeobrażał się z minuty na minutę, gdy brakowało niektórych składników i zastąpić je musiałam innymi.
Takim oto sposobem stworzyłam tartę kawową. Bo wiecie co, ciasta przygotowywane na spontanie, zawsze są NAJLEPSZE !



Dlatego od dziś, możecie wypić kawę i dodatkowo zjeść kawę - pod postacią kawowej tarty.


Sam przepis jest prosty i niewymagający wielkich umiejętności cukierniczych. A samo przygotowanie nie powinno Wam zająć więcej niż 15-20 minut.





łatwa tarta na słodko





PRZEPIS 
NA TARTĘ KAWOWĄ




Składniki:




Ciasteczkowy spód:
  • 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego
  • 150 g masła
  • 1 łyżka ciemnego kakao



Kawowe nadzienie:

  • 250 g sera twarogowego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 pełna łyżka kawy rozpuszczalnej
  •  1 jajko



Dodatkowo:
  • 2 łyżki dżemu porzeczkowego
  • 2 banany
  • masło orzechowe
  • kruszone ciastka, bezy lub tarta czekolada 





PRZYGOTOWANIE:

 
1. Biszkopty pokruszyć w malakserze. 
 
W rondelku rozpuścić masło. Gdy masło lekko przestygnie, wlać je do okruszków biszkoptowych.Dodać kakao.
Całość dokładnie wymieszać.
Tak powstałą masą wylepić dno i boki  formy do tarty  o średnicy około 26-27 cm i wstawić do lodówki.
2. Ser twarogowy przełożyć do pojemnika malaksera, dodać jajko, śmietankę, jogurt, cukier i kawę rozpuszczalną. Całość zmiksować na jednolitą masę.
Jesli nie macie malaksera - użyjcie blendera.



3. Na ciasteczkowy spód rozsmarować dżem porzeczkowy. Następnie wylać masę serowo-kawową.
Banany pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć plasterki bananów dookoła brzegu tarty.



4. Tartę piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C przez około 25 minut.
Upieczona tarte udekorować masłem orzechowym i kruszonymi ciastkami, bezami lub innymi dodatkami.




tarta z bananami



tarta z twarogiem







Smacznego !








8 komentarzy:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo