maja 10, 2018

Pizzeriny z dynią i camembertem

     Pizzeriny z dynią i serem camembert, to moja propozycja na niebanalną pizzę w wersji mini.
Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego sprawdzi się zarówno na ciepły posiłek lub zimną przekąskę - na imprezę, piknik czy do pracy.

Pizzeriny mimo niewielkiej ilości dodatków, bo jest na nich tylko dynia i ser - smakują wyjątkowo i wcale nie grzeszą prostotą.
Dynię doprawiłam kminem rzymskim i papryką słodką - to wystarczyło, by nadać jej wyjątkowego smaku.

Do przepisu polecam wykorzystać mrożoną dynię w kostkach Poltino


pizzeriny z camembertem




PRZEPIS NA PIZZERINY Z DYNIĄ 
I CAMEMBERTEM



Składniki na ciasto:


  • 2,5 szklanki 
  • maki
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 40 g drożdży świeżych
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli



Dodatki:

  • około 100 g mrożonej
  •  dyni w kostce Poltino
  • około 20 g sera camambert
  • szczypta soli
  • szczypta kminu rzymskiego
  • szczypta słodkiej papryki




Przygotowanie:




Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem i wodą. Oprószyć lekko mąką i odstawić na kilka minut, aż zaczną pracować.

Do drożdży z wodą, dodać oliwę i sól. Stopniowo dodawać mąkę - zagniatając ciasto.
Ciasto zagniatać w robocie lub ręcznie, do momentu aż stanie się jednolite i elastyczne.

Zagniecione ciasto na pizzeriny przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.


Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na niewielki kawałki. 
Z każdego kawałka ciasta formować placuszek. Placuszki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Dynię - uprzednio rozmrożoną - posypać solą, kuminem i słodką papryką. Wymieszać.
Tak przygotowane kostki z dyni układać na pizzerinach.

Ser camembert pokroić w cienkie plasterki. Na każdej pizzerinie ułożyć trochę sera.

Pizzeriny piec w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut.



mini pizze

mini pizzerinki



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo