Hmmm...może i można, ale po co szukać, skoro przepis na cudownie pyszny sernik na zimno macie na wyciągnięcie ręki.
Sernik na zimno z białą czekoladą jest niebywale kremowym sernikiem. Warstwa musu owocowego równoważy słodycz sernika i dodaje mu charakteru.
Przygotowanie takiego sernika nie jest zbyt pracochłonne, a i nie wymaga wielkich umiejętności. Trzymajcie się receptury, a sernik na pewno się uda !
Do mojego sernika wykorzystałam zamrażarnikowe zapasy... Mrożone owoce z mieszanki kompotowej Poltino zdały egzamin.
PRZEPIS NA SERNIK NA ZIMNO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MUSEM OWOCOWYM
Składniki na sernik
Spód do sernika:
- 300 g biszkoptów
- 125 g masła
Masa serowa:
- 750 g sera sernikowego ( z wiadereczka lub naturalnego serka homogenizowaneg)
- 200 g białej czekolady
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 200 ml śmietanki 30%
- 1/2 szklanki cukru pudru
Mus owocowy:
- 1 opakowanie mieszanki kompotowej Poltino ( 450 g )
- 1/4 szklanki wody
- 1/3 szklanki cukru
- 2 galaretki, np. truskawkowe lub owoce leśne
Przygotowanie sernika
1. Biszkopty pokruszyć w malakserze lub rozkruszyć je za pomocą wałka.
Do pokruszonych ciastek, dodać rozpuszczone, lekko ostygnięte masło - połączyć składniki.
Tak powstałą masę, przełożyć do wyłożonej folią spożywczą tortownicy o średnicy 25 cm. Mocno ugnieść, żeby powstał zwarty spód.
2. Białą czekoladę połamać. Przełożyć do miseczki i umieścić miskę nad gotującą się wodą. Pozostawić czekoladę do rozpuszczenia.
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody - pozostawić do napęcznienia. Kiedy żelatyna napęcznieje, naczynie wstawić do gorącej wody i poczekać, aż żelatyna się rozpuści.
Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać ostygniętą, ale płynną czekoladę - zmiksować.
Dodać płynną żelatynę - dokładnie połączyć składniki.
Na koniec dodać ubitą śmietankę - delikatnie wymieszać i wyłożyć masę serową na spód biszkoptowy.
Wstawić do lodówki.
3. Owoce z mieszanki kompotowej rozmrozić, śliwki wypestkować.
Owoce przełożyć do garnka, wsypać cukier, wlać wodę i ustawić na małym palniku. Zagotować.
Zagotowane z cukrem owoce zmiksować na mus, za pomocą blendera.
Tak przygotowany mus ponownie ustawić na palniku i zagotować.
Dodać galaretki, zdjąć z palnika i mieszać 2-3 minuty.
Mus odstawić do ostygnięcia. Gdy będzie zimny, wylać go na sernik.
Sernik wstawić do lodówki na 6-7 godzin.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz