czerwca 23, 2017

Czekoladowy sernik z truskawkami

   Jesli tak jak ja, chcecie zaznać rozkoszy podniebienia - zróbcie koniecznie ten sernik !

Połączenie delikatnego serka, czekolady oraz świeżych, aromatycznych i pachnących truskawek wyniesie Was na wyżyny smaku. Pozwólcie sobie na odrobinę łakomstwa.

Czekoladowy sernik pieczony, nie jest wbrew pozorom ciastem wymagającym. Zrobicie go szybko, wystarczy tylko trzymać się ściśle przepisu.
Sernik będzie wybornie komponował się nie tylko z truskawkami, ale także z innymi owocami lata, jak maliny, jeżyny, borówki czy leśne jagody.



pieczony-sernik-czekoladowy




PRZEPIS NA SERNIK CZEKOLADOWY PIECZONY



Składniki na sernik:

Spód do sernika:
  • 200 g biszkoptów
  • 150 g masła
  • 2 płaskie łyżki ciemnego kakao

Masa serowa:
  • 500 g sera twarogowego mielonego
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 1/3 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 150 g czekolady deserowej
  • 50 g masła
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 

Dodatkowo:
  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 g śmietanki 30 %
  • 150-200 g truskawek




Wykonanie sernika czekoladowego:

1. Biszkopty rozkruszyć w malakserze, masło rozpuścić i lekko ostudzić.
Wymieszać okruszki biszkoptów z kakao, następnie wlać płynne masło i dobrze wymieszać.
Masę wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 25-26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze ugnieść.

2. Do misy miksera/robota lub malaksera włożyć oba sery, dodać śmietanę, całe jajka oraz żółtka, wsypać cukier puder, i mąkę ziemniaczaną. Składniki dobrze połączyć, ale nie ubijać - najlepiej mieszać na wolnych obrotach, mieszadłem lub szybko zmiksować w malakserze.

Czekoladę rozpuścić z masłem - zrobić to w mikrofali lub ustawiając miskę z czekoladą i masłęm, nad parującą wodą.

Do masy serowej wlać płynną czekoladę - wymieszać.

Masę serową wyłożyć na kakaowy spód. Sernik piec w temperaturze 170 stopni C przez 60 minut.


Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku, do ostygnięcia. Ostygnięty wyjąć  z tortownicy i wstawić do lodówki na 3-5 godzin.

3. W rondelku zagotować śmietankę. Do gorącej śmietanki dodać połamaną czekoladę - mieszać, aż czekolada rozpuści się w śmietance.
Czekoladową polewę wylać na sernik.

4. Wierzch sernika udekorować truskawkami.

5. Sernik przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony, ma wówczas idealną, zwartą konsystencję.




sernik-z-truskawkami

sernik-z-czekoladą-i-truskawkami

sernik-bardzo-czekoladowy


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo