Połączenie delikatnego serka, czekolady oraz świeżych, aromatycznych i pachnących truskawek wyniesie Was na wyżyny smaku. Pozwólcie sobie na odrobinę łakomstwa.
Czekoladowy sernik pieczony, nie jest wbrew pozorom ciastem wymagającym. Zrobicie go szybko, wystarczy tylko trzymać się ściśle przepisu.
Sernik będzie wybornie komponował się nie tylko z truskawkami, ale także z innymi owocami lata, jak maliny, jeżyny, borówki czy leśne jagody.
PRZEPIS NA SERNIK CZEKOLADOWY PIECZONY
Składniki na sernik:
Spód do sernika:
- 200 g biszkoptów
- 150 g masła
- 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
Masa serowa:
- 500 g sera twarogowego mielonego
- 500 g serka mascarpone
- 200 g śmietany 18%
- 1 1/3 szklanki cukru pudru
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 150 g czekolady deserowej
- 50 g masła
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 100 g czekolady deserowej
- 100 g śmietanki 30 %
- 150-200 g truskawek
Wykonanie sernika czekoladowego:
1. Biszkopty rozkruszyć w malakserze, masło rozpuścić i lekko ostudzić.
Wymieszać okruszki biszkoptów z kakao, następnie wlać płynne masło i dobrze wymieszać.
Masę wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 25-26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze ugnieść.
2. Do misy miksera/robota lub malaksera włożyć oba sery, dodać śmietanę, całe jajka oraz żółtka, wsypać cukier puder, i mąkę ziemniaczaną. Składniki dobrze połączyć, ale nie ubijać - najlepiej mieszać na wolnych obrotach, mieszadłem lub szybko zmiksować w malakserze.
Czekoladę rozpuścić z masłem - zrobić to w mikrofali lub ustawiając miskę z czekoladą i masłęm, nad parującą wodą.
Do masy serowej wlać płynną czekoladę - wymieszać.
Masę serową wyłożyć na kakaowy spód. Sernik piec w temperaturze 170 stopni C przez 60 minut.
Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku, do ostygnięcia. Ostygnięty wyjąć z tortownicy i wstawić do lodówki na 3-5 godzin.
3. W rondelku zagotować śmietankę. Do gorącej śmietanki dodać połamaną czekoladę - mieszać, aż czekolada rozpuści się w śmietance.
Czekoladową polewę wylać na sernik.
4. Wierzch sernika udekorować truskawkami.
5. Sernik przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony, ma wówczas idealną, zwartą konsystencję.
Smacznego !
zjadłbym i to już
OdpowiedzUsuń