maja 26, 2017

Szaszłyki drobiowe z boczkiem i cukinią

   Pogoda zachęca do grillowania, a na grilla świetnie sprawdzą się szaszłyki. Mięso z filetu kurczaka, przeplatane boczkiem, cukinią i cebulą. Brzmi dobrze, prawda ?

Szaszłyki upiec możecie na grillu, kładąc je na aluminiowej tacy lub w piekarniku. Moje piekłam w piekarniku, a opcji grillowania/opiekania.

Mięso do szaszłyków zamarynowałam w gotowej paprykowo-ziołowej marynacie Kujawski. Marynata nadała mięsu smaku i aromatu. Gotowe marynaty Kujawski występują w 4 wariantach, każdy z nich świetnie sprawdza się do marynowania mięs, zarówno na grilla, jak i do pieczenia w piekarniku.

Jeśli nie znajdziecie nigdzie takiej marynaty, mięso zamarynujcie w mieszance oleju, musztardy i ziół oraz przypraw.


szaszłyki-na-grilla-z-kurczakiem-i-boczkiem


PRZEPIS NA DROBIOWE SZASZŁYKI Z BOCZKIEM I CUKINIĄ



Składniki na szaszłyki:
  • około 700-800 g mięsa z filetu kurczaka
  • 250 g boczku
  • 2 małe cukinie
  • 2 cebule
  • 3 łyżki marynaty paprykowo-ziołowej Kujawski ( lub własna mieszanka )
  • 1/2 łyżeczki soli




Wykonanie szaszłyków:

Mięso z kurczaka pokroić w kostkę wielkości około 2x2 cm. Pokrojone mięso przełożyć do miski, dodać marynatę paprykowo-ziołową oraz sól. Mięso wymieszać z marynatą i odstawić na 30-60 minut do lodówki.

Boczek pokroić w kwadraty wielkością zbliżone do kawałków mięsa z kurczaka. Małe cukinie pokroić w talarki grubości około 1 cm.
Cebulę pokroić w ćwiartki, każdą ćwiartkę podzielić na 2 części.



Na patyczki do szaszłyków nabijać kolejno: mięso, cukinię, cebulę, boczek.

Szaszłyki ułożyć na blasze, piec w piekarniku ( tryb: grillowanie lub opiekanie ) w temperaturze 150 stopni C, przez około 20-25 minut.

Ewentualnie upiec szaszłyki na grillu.


szaszłyki-z-boczkiem

grillowane-szaszłyki-z-kurczakiem

szaszłyki-z-cukinią


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo