Granola z truskawkami i siemieniem lnianym

      Jeśli już tęsknicie za latem, powinniście zrobić słoik tej oto granoli. Pachnąca truskawkami, chrupiąca i pełna energii. Gwarantuję, że miseczka jogurtu z granolą wprawi Was w dobry nastrój od samego rana, a energia będzie z Was po prostu tryskać.
Robicie ?


domowa granola




Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki siemienia lnianego, np. Kupiec
  • kilka daktyli
  • 2 łyżki rodzynek ( można pominąć )
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 3 łyżki oleju ( dodałam pistacjowy, ale może być inny lub  rozpuszczony olej kokosowy ) 
  • 3 łyżki truskawek liofilizowanych


Wykonanie:
Płatki wsypać do dużej miski. Daktyle pokroić w nieduże kawałeczki, dodać do płatków. Dosypać siemię lniane oraz rodzynki.

Miód wymieszać z olejem, wlać do miski z płatkami. Całość dokładnie wymieszać.

Powstałą mieszankę przełożyć na blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10 minut ( w czasie pieczenia, granolę przemieszać minimum 1 raz. ).
Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni, lekko uchylić piekarnik i piec jeszcze 20 minut.
Granolę pozostawić na blasze w wyłączonym, uchylonym piekarniku, aż zupełnie ostygnie.

Ostygniętą granolę wymieszać z liofilizowanymi truskawkami i przesypać do szczelnego pojemnika.



granola z lnem i truskawkami


Smacznego !

Komentarze

Popularne posty