Dżem brzoskwiniowy ze stewią

     W tym roku marka Dr.Oetker wprowadziła na rynek nowy produkt. Cukier Żelujący ze stewią obniży kaloryczność waszych domowych przetworów. Część cukru w produkcie zastąpiona została naturalnymi substancjami słodzącymi pochodzenia roślinnego. Stewia znana jest ze swych słodkich właściwości - glikozydy stewiolowe praktyczni nie maj kalorii, a doskonale zastępują cukier.
Jako, że trwa sezon na brzoskwinie, postanowiłam przygotować dżem morelowy o obniżonej zawartości cukru.

niskosodzony dżem domowy


Składniki:
  • 1 kg brzoskwiń pozbawionych pestek
  • 1 opakowanie cukru żelującego ze stewią Dr.Oetker




Wykonanie:
Brzoskwinie dokładnie umyć, usunąć pestki i odważyć 1 kilogram. Owoce pokroić w niedużą kostkę i umieścić w szeroki garnku.

Do owoców wsypać cukier żelujący, całość dokładnie zamieszać i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Od momentu zagotowania, gotować owoce przez 5 minut.
Jeśli na powierzchni dżemu wytworzy się piana - zdjąć ją.
Gorący dżem przekładać do czystych, wyparzonych słoiczków, od razu zakręcać.





Komentarze

Popularne posty