Lekka sałatka, która sprawdza się na obiad jak i na kolację.
Prosta, szybka w przygotowaniu i niezwykle smaczna.
Składniki:
- 1 filet z kurczaka ( pojedynczy )
- 1/2 opakowania ulubionej mieszanki sałat
- 2-3 łyżki kukurydzy
- 1 pomarańcza
- świeże kiełki
- mały pęczek szczypiorku
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek ( lub oleju rzepakowego )
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu winnego białego
Wykonanie:
Składniki marynaty do kurczaka wymieszać. Filet umieścić w mocnym woreczku, wlać marynatę i dobrze zamknąć. Odłożyć mięso do lodówki na minimum godzinę.
Zamarynowane mięso obsmażyć na patelni z każdej strony po około 7 minut. Podsmażone mięso zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika na 15 minut ( lub umieścić je na patelni na małym ogniu, pod przykryciem ).
Mięso ostudzić, nie rozwijając z folii.
Ostygnięte mięso rozwinąć i pokroić w skośne plastry.
Składniki dressingu zmiksować blenderem.
Pomarańczę obrać ze skóry i wykroić filet, bez białej części.
Sałatę rozłożyć na talerzu/półmisku, posypać kukurydzą. Ułożyć kawałki pomarańczy i plastry kurczaka. Posypać kiełkami.
Przed podaniem polać sałatkę dressingiem szczypiorkowym.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz