kwietnia 13, 2016

Makaron z brokułami i sosem serowym

     Wiosna pozmieniała mi nieco w głowie i ostatnio królują u mnie zielone warzywa i owoce. Szybki i smaczny obiad to zawsze .... makaron. Jeśli i Wy uważacie tak samo, śmiało, gotujcie swój ulubiony - u mnie wybór padł na pełnoziarniste tagiatelle - i podajcie tak jak ja, z brokułami i sosem z serka pleśniowego.  A jeśli za serem pleśniowym nie przepadacie, zróbcie sos śmietanowo-jogurtowy. Pomińcie w przepisie ser, dodajcie zamiast tego nieco słodkiej tłustej śmietanki i gotujcie sos, aż zgęstnieje.


makaron z sosem serowym z brokułami


Składniki:
  • 2 małe lub 1 większy brokuł
  • 1 cebula
  • 120 g jogurtu greckiego ( lub śmietanko 30 % )
  • 150 g sera pleśniowego brie
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa
  • 200 g ulubionego makaronu


Wykonanie:

Z brokuła oddzielić różyczki. Pozostałości brokuła obrać ze łykowatej skóry.
W lekko osolonej wrzącej wodzie ugotować łodygi brokuła. Różyczki ugotować osobno.

Cebulę drobno pokroić, zeszklić na odrobinie oleju rzepakowego. Ugotowane łodygi brokuła pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli, smażyć razem przez 2-3 minuty.



Z sera pleśniowego odkroić skórkę i pokroić w nieduże kawałki. Dodać ser do warzyw, wlać jogurt/kremówkę i powoli rozpuszczać. W razie potrzeby dolać niewielka ilość wody.

Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe.

Makaron ugotować według zaleceń z opakowania. Ugotowany makaron wymieszać z sosem. Wykładać na talerz, dołożyć różyczki brokuła. Całość posypać prażonymi płatkami migdałowymi.


makaron z sosem pleśniowym

tagiatelle z brokułami


Smacznego !

1 komentarz:

  1. Połączenie smaków w moim ulubiony wydaniu! Nie ma to jak brokuły i ser :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo