Składniki:
- 2 małe lub 1 większy brokuł
- 1 cebula
- 120 g jogurtu greckiego ( lub śmietanko 30 % )
- 150 g sera pleśniowego brie
- olej rzepakowy do smażenia
- 3 łyżki płatków migdałowych
- sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa
- 200 g ulubionego makaronu
Wykonanie:
Z brokuła oddzielić różyczki. Pozostałości brokuła obrać ze łykowatej skóry.
W lekko osolonej wrzącej wodzie ugotować łodygi brokuła. Różyczki ugotować osobno.
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na odrobinie oleju rzepakowego. Ugotowane łodygi brokuła pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli, smażyć razem przez 2-3 minuty.
Z sera pleśniowego odkroić skórkę i pokroić w nieduże kawałki. Dodać ser do warzyw, wlać jogurt/kremówkę i powoli rozpuszczać. W razie potrzeby dolać niewielka ilość wody.
Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe.
Makaron ugotować według zaleceń z opakowania. Ugotowany makaron wymieszać z sosem. Wykładać na talerz, dołożyć różyczki brokuła. Całość posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
Smacznego !
Połączenie smaków w moim ulubiony wydaniu! Nie ma to jak brokuły i ser :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/