lipca 29, 2015

Placek drożdżowy z jagodami i kruszonką



Zapytasz mnie – jak pachnie dzieciństwo? Odpowiem Ci, że plackiem drożdżowym z jagodami!
Zapytasz mnie – dlaczego? Odpowiem Ci, że nie wiem, ale gdy zamykam oczy i próbuję sobie przypomnieć te najmłodsze, beztroskie lata czuję słodki zapach świeżo upieczonego  placka.  To jedno z najwspanialszych wspomnień i choć nie ciągnie się za nim żadna wielka historia, zawsze pozostanie tym najważniejszym, pełnym ciepłego uśmiechu, spracowanych rąk, miłych słów i zawsze otwartych ramion. Czyich zapytasz? BABCI ! Bo to właśnie ona zabierała mnie na pierwsze wyprawy do lasu na jagody, to ona chodziła ze mną po mleko do sąsiadki ( tak, do sąsiadki, nie do sklepu ), to ona pokazywała jak mieszać i wyrabiać prawidłowo ciasto.  Dziś mogę się odwdzięczyć i choć świat tak bardzo się zmienił, placek drożdżowy z jagodami i kruszonką pozostał taki sam. Dlatego jeszcze ciepły niosę do domu babci …


placek z jagodami i kruszonką
 

**************************

Na pewno i Ty masz cudowne wspomnienia, niebanalne historie, zarówno te śmieszne, jak i te z morałem. A jeśli dodatkowo z Twoją historią wiąże się ciekawy przepis na ciasto lub inny słodki smakołyk, nie zwlekaj i weź udział w konkursie. Twoja historia może znaleźć się w Wielkiej Księdze  z Wypiekami, w której zostanie opublikowanych 100 najbardziej ekscytujących historii związanych z wypiekami. W nagrodę możesz  dostać paterę na ciasto i wielki kosz produktów od Bakalland i Delecta. To jak, podzielisz się swoją historią i przepisem?
Przepisy i historie zgłosić możecie na stronie www.festiwalwypiekow.pl
 




PLACEK DROŻDŻOWY Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ - przepis


Składniki ( na dużą blachę )

  • 3,5  szklanki mąki pszennej
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 szklanki  mleka 2% lub 3,2 %
  • 1 szklanki cukru
  • 3 jaja
  • 125 g masła
  • sól
  • 1 szklanka jagód


Kruszonka:

  • 5 dag maki pszennej
  • 5 dag cukru pudru lub drobnego kryształu
  • 5 dag masła




Wykonanie: Mleko podgrzać, żeby stało się lekko ciepłe. Do 1/4 szklanki mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszać. Oprószyć łyżeczką mąki i odstawić zaczyn do wyrośnięcia.

Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, po czym odstawić do ostygnięcia.
Jajka o temperaturze pokojowej ( nie prosto z lodówki) ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałym mlekiem i masą jajeczną. Dodawać przesianą mąkę i zagniatać ciasto. Ciasto powinno być pulchne i miękkie, dość rzadkie. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło i szczyptę soli - wyrabiać jeszcze chwilę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotować kruszonkę: 
Zimne masło, połączyć z mąką i cukrem. Rozcierać w palcach, aż powstaną drobne grudki. Kruszonkę do czasu wyrośnięcia ciasta przechowywać w lodówce.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Na  wierzchu ciasta ułożyć jagody i  posypać kruszonką.

Placek wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 200 stopni C i piec 30 minut.



placek drożdżowy z jagodami



drożdżowe z kruszonką


Smacznego !

7 komentarzy:

  1. Każdy przepis na drożdżowe jest inny..a mi najlepiej odpowiada ten😊 pyszny

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam dziś, PYSZNE! Dodałam pół szklanki cukru i margarynę zamiast masła. Lekkie, puszyste, super z mlekiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie są wymiary blachy użytej w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak jak piszesz, placek z kruszonką to deser, który bezsprzecznie kojarzy się z dzieciństwem i domowymi, tradycyjnymi wypiekami. Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Extra dziś upiekłam i blacha poszła tak pyszne bardoz polecam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo