kwietnia 03, 2015

Babka marchewkowa

   Jeśli szukacie przepisu na nietypową babkę wielkanocną, to może zrobicie właśnie tą - marchewkową. Wilgotna, aromatyczna, o cudownym kolorze. Zaskoczcie rodzinę i znajomych podając taki, zdrowszy niż tradycyjne, wypiek.

babka wielkanocna

Składniki:
  •  2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki pszennej  
  • 200 g masła200 g masła 
  •  4 jaja
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki tartej, odsączonej marchwi ( ja wykorzystałam marchew po wyciskaniu soku )


Wykonanie:
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Masło utrzeć, dodając po jednym jajku i 2-3 łyżki cukru pudru.
do utartego masła dodać cukier waniliowy oraz tarą marchew - wymieszać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia - połączyć dokładnie składniki.


Formę do babki posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do formy przełożyć ciasto.
Piec w 180 stopniach C przez 40 minut.

Upieczoną babkę wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia.


Babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

ciasto marchewkowe

 Smacznego !

1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo