lutego 27, 2015

Sernik chałwowy ( ..i słów kilka o urządzeniu Chop&Blend Aura od Russell Hobbs )

   Przedstawię Wam dziś pewne ciekawe urządzenie. Urządzenie owo otrzymałam od firmy Russell Hobbs, a zwie się ono Chop&Blend Aura. Co kryje się pod tą nazwą ?
Producent zapewnia, że jeśli kochasz dipy i samodzielnie przygotowywane sosy, to urządzenie jest dla Ciebie urządzeniem obowiązkowym. Ja dodam, że jeśli kochasz koktajle owocowe, wszelkie zupy krem i inne "mikstury" - to urządzenie jest dla Ciebie. Ale to nie wszystko, bo Chop&Blend doskonale sprawdza się do kruszenia herbatników, płatków kukurydzianych oraz rozdrabniania orzechów.

Z Chop&Blend przygotowałam dla Was sernik, sernik o smaku chałwowym.

sernik z chałwą


Spód:
  • 300 g herbatników kakaowych
  • 170 g masła

Masa serowa:
  • 1 kg sera twarogowego w wiadereczku
  • 1 szklanka cukru
  •  5 jaj
  • 200 g chałwy - smak waniliowy lub waniliowo-kakaowy
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

WYKONANIE:
Masło rozpuścić, odstawić do ostygnięcia.
Herbatniki pokruszyć, np przy pomocy urządzenia Chop&Blend Russell Hobbs. Pokruszone herbatniki dokładnie połączyć z przestygniętym masłem.
Przygotować tortownicę średnicy 26 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Masą z herbatników wyłożyć dno i brzegi tortownicy. Mocno docisnąć i wstawić do lodówki.



Chałwę pokruszyć - ręcznie lub ponownie posłużyć się urządzeniem Chop&Blend.
Pokruszoną chałwę, ser twarogowy, cukier i żółtka - zmiksować. Dodać mąkę ziemniaczaną - połączyć składniki.

Z białek ubić pianę - dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Masę serową wyłożyć na kruchy spód.

Sernik wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, na dnie piekarnika ustawić naczynie z wodą. Po 10 minutach pieczenia, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec 90 minut.
Sernik studzić w uchylonym piekarniku. Ostygnięty przechowywać w chłodnym miejscu.

sernik na spodzie z herbatników


sernik chałwowy

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo