Producent zapewnia, że jeśli kochasz dipy i samodzielnie przygotowywane sosy, to urządzenie jest dla Ciebie urządzeniem obowiązkowym. Ja dodam, że jeśli kochasz koktajle owocowe, wszelkie zupy krem i inne "mikstury" - to urządzenie jest dla Ciebie. Ale to nie wszystko, bo Chop&Blend doskonale sprawdza się do kruszenia herbatników, płatków kukurydzianych oraz rozdrabniania orzechów.
Z Chop&Blend przygotowałam dla Was sernik, sernik o smaku chałwowym.
Spód:
- 300 g herbatników kakaowych
- 170 g masła
Masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego w wiadereczku
- 1 szklanka cukru
- 5 jaj
- 200 g chałwy - smak waniliowy lub waniliowo-kakaowy
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
WYKONANIE:
Masło rozpuścić, odstawić do ostygnięcia.
Herbatniki pokruszyć, np przy pomocy urządzenia Chop&Blend Russell Hobbs. Pokruszone herbatniki dokładnie połączyć z przestygniętym masłem.
Przygotować tortownicę średnicy 26 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Masą z herbatników wyłożyć dno i brzegi tortownicy. Mocno docisnąć i wstawić do lodówki.
Chałwę pokruszyć - ręcznie lub ponownie posłużyć się urządzeniem Chop&Blend.
Pokruszoną chałwę, ser twarogowy, cukier i żółtka - zmiksować. Dodać mąkę ziemniaczaną - połączyć składniki.
Z białek ubić pianę - dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na kruchy spód.
Sernik wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, na dnie piekarnika ustawić naczynie z wodą. Po 10 minutach pieczenia, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec 90 minut.
Sernik studzić w uchylonym piekarniku. Ostygnięty przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz