Składniki:
* 3 jajka
* 300 g mąki pszennej
* szczypta soli
Wykonanie:
Podstawową zasadą przygotowywania domowego makaronu jajecznego, jest zachowanie proporcji - na 100 g mąki/ 1 jajko.
Mąkę wysypujemy na stolnicę/matę/blat, usypując kopczyk. Na środku kopca z mąki robimy zagłębienie. W zagłębienie wbijamy jajka, solimy i zaczynamy zarabiać ciasto. Niekiedy potrzeba dosypać nieco więcej mąki - wszystko zależy od wielkości jaj.
Zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Zagniecione ciasto nakrywamy miską i odstawiamy na 30 minut.
Po 30 minutach, ciasto wałkujemy, podsypując mąką, na cienki placek. Placek kroimy na paski, szerokości, wedle uznania, od 5-10 cm., a nawet szersze. Paski ciasta - jeśli mamy maszynkę do makaronu - przepuszczamy przez nią lub - jeśli maszynki nie mamy - kroimy ostrym, szerokim nożem na cienkie paseczki. Pokrojony makaron oprószamy delikatnie mąką, rozsypujemy na stolnicy i pozostawiamy na min. 30 minut do wyschnięcia.
Wyschnięty makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie kilka minut.
Smacznego !
Ja makaronu jeszcze nigdy w życiu sama nie robiłam, ale jako dziecko asystowałam babci przy jego wyrabianiu. Moja babcia robiła go na kilogramy dla całej rodziny i równie bez maszynki jak Ty. Piękny ten Twój makaronik i przypomniał mi dzieciństwo i płachty makaronu leżące wszędzie gdzie się da i suszące się i babcię krojącą makaron cieniutko i płócienne woreczki makaronu u nas w domu :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńna podwieczorek
OdpowiedzUsuń