września 02, 2014

Zupa - krem z dyni


Zupa z dyni to już niemalże hitowa pozycja w jesiennym menu. Jeszcze kilka lat temu mało popularna, dziś pojawia się w prawie każdym domu.

Ma swoich zwolennik, jak i przeciwników - choć tych znam niewielu.

Wielką zaletą zupy z dyni jest to, iż łatwo zmieniać i urozmaicać jej smak, doprawiając w różny sposób. Czy to pikantna, czy to łagodna, bardziej kwaśna, bardziej słodka - wybór zależy od Was.










Składniki:

* 1 dynia hokkaido lub mniejszy butternut
* 3 średniej wielkości marchewki
* 1 cebula
* nieduży kawałek selera
* 700-800 ml wody
* 200 ml mleczka kokosowego
* 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
* 1 łyżeczka sosu chilli
* 1 łyżeczka przyprawy curry
* sok z 1/2 limonki
* sól
* oliwa z oliwek

* migdały w płatkach


Wykonanie:

Warzywa umyć, osuszyć. Dynię obrać ze skóry, wydrążyć nasiona i pokroić w kawałki. Skropić oliwą i upiec do miękkości w piekarniku.
Cebulę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę - podsmażyć. Dodać pokrojoną w plastry marchewkę oraz pokrojony w kostkę seler - podsmażyć przez 5-7 minut, aż warzywa zaczną się delikatnie rumienić.
Podsmażone warzywa zalać wodą - gotować do miękkości.  Kiedy warzywa się ugotują, dodać upieczoną dynię, koncentrat pomidorowy, sos chilli i mleczko kokosowe - zagotować.
Zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą, curry i sokiem z limonki.

Jeśli wolicie bardziej pikantną zupę, możecie dodać chilli w proszku. Do zupy z dyni pasują także inne przyprawy: kumin, imbir, kolendra. Sok z limonki, można zastępować sokiem z pomarańczy.

Do zupy proponuję prażone migdały.
Na patelnię wsypać 2-3 łyżki płatków migdałowych. Prażyć, pilnując by migdały się nie przypaliły.
Migdały możemy zastąpić ziarnami dyni.




Smacznego !

5 komentarzy:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo