Biszkopt:
5 jaj
1 szklanka cukru
1 1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mus czekoladowy:
200 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
400 ml śmietanki 30%
Poncz:
1,5 szkl. przegotowanej wody
50 ml rumu
2 łyżki cukru
sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek.
Białka lekko podbić, dodać cukier - ubić na sztywną pianę.
Do piany z białek dodać żółtka, ubijać kilka minut, aż masa stanie się puszysta.
Mąkę połączyć z proszkiem, dodać do masy jajecznej - delikatnie wymieszać.
Masę biszkoptową wylać do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy średnicy 28 cm.
Piec w 160 stopniach około 25-30 minut.
Upieczony biszkopt wyjąc z tortownicy, ostudzić.
Zimny przekroić na 3 blaty.
Przygotować poncz:
Lekko ciepłą wodę posłodzić cukrem.
Dodać sok z cytryny oraz rum - zamieszać.
Mus czekoladowy:
Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej.
Rozpuszczoną czekoladę zdjąć z pary.
Śmietankę ubić. Do rozpuszczonej czekolady dodawać po łyżce bitej śmietany - delikatnie mieszać.
Blaty biszkoptowe nasączyć ponczem, smarować musem czekoladowym. Schłodzić w lodówce, az mus stężeje.
Do dekoracji:
300 ml śmietanki 30% ubitej z 2 łyżkami cukru pudru
150 g wiórek kokosowych
perełki cukrowe srebrne Dr.Oetker
Czekoladowe gwiazdki Dr.Oetker
Przełożony tort smarować bitą śmietaną.
Boki obsypać wiórkami kokosowymi. Wierzch tortu ozdobić rozetkami z bitej śmietany.
Udekorować perełkami cukrowymi i czekoladowymi gwiazdkami.
Smacznego !
poezja...
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńaaaa <3 mniam
OdpowiedzUsuńzapraszam na bezy :)
Absolutnie cudowny, przepięknie ubrany:)
OdpowiedzUsuńAleż go pięknie udekorowałaś :) Wspaniale się prezentuje w tej zimowej odsłonie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Przepięknie ubrany. Zapraszam.
OdpowiedzUsuń