grudnia 28, 2013

Tort zimowy z musem czekoladowym


Biszkopt:
5 jaj
1 szklanka cukru
1 1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mus czekoladowy:
200 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
400 ml śmietanki 30%

Poncz:
1,5 szkl. przegotowanej wody
50 ml rumu
2 łyżki cukru
sok z 1 cytryny





Wykonanie:

Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek.
Białka lekko podbić, dodać cukier - ubić na sztywną pianę.

Do piany z białek dodać żółtka, ubijać kilka minut, aż masa stanie się puszysta.

Mąkę połączyć z proszkiem, dodać do masy jajecznej - delikatnie wymieszać.

Masę biszkoptową wylać do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy średnicy 28 cm.


Piec w 160 stopniach około 25-30 minut.

Upieczony biszkopt wyjąc z tortownicy, ostudzić.
Zimny przekroić na 3 blaty.


Przygotować poncz:
Lekko ciepłą wodę posłodzić cukrem.
Dodać sok z cytryny oraz rum - zamieszać.


Mus czekoladowy:
Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej.
Rozpuszczoną czekoladę zdjąć z pary.

Śmietankę ubić. Do rozpuszczonej czekolady dodawać po łyżce bitej śmietany - delikatnie mieszać.

Blaty biszkoptowe nasączyć ponczem, smarować musem czekoladowym. Schłodzić w lodówce, az mus stężeje.


Do dekoracji:
300 ml śmietanki 30% ubitej z 2 łyżkami cukru pudru
150 g wiórek kokosowych
perełki cukrowe srebrne Dr.Oetker
Czekoladowe gwiazdki Dr.Oetker


Przełożony tort smarować bitą śmietaną.
Boki obsypać wiórkami kokosowymi. Wierzch tortu ozdobić rozetkami z bitej śmietany.
Udekorować perełkami cukrowymi i czekoladowymi gwiazdkami.


Smacznego !

6 komentarzy:

  1. Absolutnie cudowny, przepięknie ubrany:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ go pięknie udekorowałaś :) Wspaniale się prezentuje w tej zimowej odsłonie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie. Przepięknie ubrany. Zapraszam.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo