sierpnia 11, 2013

Dwukolorowy sernik na zimno

Składniki:

1 kg sera twarogowego w wiadereczku
3/4 szkl. cukru pudru
300 ml kremówki
1,5 szkl. jeżyn
2 łyżki żelatyny

na spód:
1/2 szkl. płatków kukurydzianych
1/2 szkl pokruszonych krakersów
3 łyżki cukru pudru
łyżeczka kakao
1/3 kostki masła lub margaryny

galaretka - owoce leśne


Wykonanie:

Masło/margarynę rozpuścić.
Płatki kukurydziane, krakersy, cukier - zblendować. Dodać tłuszcz - miksować.

Powstałą masę wyłożyć do tortownicy - mocno ugnieść.



Żelatynę zalać 1/4 szkl. zimnej wody - odstawić.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać ser i cukier - miksować.
Ser podzielić na 2 części.
Do jednej dodać zmiksowane jeżyny.

Żelatynę rozpuścić, uważając, żeby się nie zagotowała.

Do jeżynowej masy dodać trochę więcej niż połowę rozpuszczonej żelatyny - wylać na kakaowy spód.
Schłodzić w lodówce, aż masa się zetnie.

Gdy masa jest już zastygnięta, przygotować pozostałą część sera.
Do białej masy serowej, dodać resztę rozpuszczonej żelatyny - dokładnie wymieszać - wyłożyć na jeżynowy ser. Pozostawić do zastygnięcia.

Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. wody - tężejącą galaretką polać sernik.


Smacznego !

4 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo