1 kg sera twarogowego w wiadereczku
3/4 szkl. cukru pudru
300 ml kremówki
1,5 szkl. jeżyn
2 łyżki żelatyny
na spód:
1/2 szkl. płatków kukurydzianych
1/2 szkl pokruszonych krakersów
3 łyżki cukru pudru
łyżeczka kakao
1/3 kostki masła lub margaryny
galaretka - owoce leśne
Wykonanie:
Masło/margarynę rozpuścić.
Płatki kukurydziane, krakersy, cukier - zblendować. Dodać tłuszcz - miksować.
Powstałą masę wyłożyć do tortownicy - mocno ugnieść.
Żelatynę zalać 1/4 szkl. zimnej wody - odstawić.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać ser i cukier - miksować.
Ser podzielić na 2 części.
Do jednej dodać zmiksowane jeżyny.
Żelatynę rozpuścić, uważając, żeby się nie zagotowała.
Do jeżynowej masy dodać trochę więcej niż połowę rozpuszczonej żelatyny - wylać na kakaowy spód.
Schłodzić w lodówce, aż masa się zetnie.
Gdy masa jest już zastygnięta, przygotować pozostałą część sera.
Do białej masy serowej, dodać resztę rozpuszczonej żelatyny - dokładnie wymieszać - wyłożyć na jeżynowy ser. Pozostawić do zastygnięcia.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. wody - tężejącą galaretką polać sernik.
Smacznego !
wyglada oblednie :)
OdpowiedzUsuńale bym zjadła *.*
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie na pyszne pesto!
wygląda pięknie same pyszności.Gdzie kupiłaś piękną paterę ?
OdpowiedzUsuńdziękuję. Kochana, ta patera to "antyk" po mamie :)
Usuń