Usmażyć naleśniki wg przepisu:
25 dag mąki
3 jaja
1,5 szkl. napoju migdałowego Alpro
0,5 szkl. wody
3-4 łyżki margaryny - rozpuszczonej - można dodać tradycyjnie olej - ale mi takie bardziej smakują :)
Składniki połączyć - smażyć naleśniki.
Przełożenie:
powidła śliwkowe - słoiczek
oraz
jabłka smażone z rabarbarem;
0,5 kg jabłek
3-4 łodygi rabarbaru
cukier - ilość wg upodobań
Rabarbar oczyścić, jabłka obrać - pokroić. Smażyć do momentu, aż owoce się rozpadną - dosłodzić cukrem.
Przygotować naczynie żaroodporne lub tortownicę wielkości odpowiadającej naleśnikowi. Wyłożyć papierem do pieczenia.
10 - 12naleśników układać kolejno: naleśnik - jabłka z rabarbarem - naleśnik - powidła śliwkowe.
Ostatni naleśnik posypać kawałkami masła, migdałami tartymi lub w płatkach i cukrem.
Piec około 20-25 min w 150 stopniach.
Proponuję podć z sosem migdałowo-rumowym
Sos migdałowo - rumowy:
1 szkl. napoju migdałowego Alpro
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
troch wody do rozprowadzenia mąki
30 ml rumu
Napój migdałowy zagotować, dodać cukier, rum i rozprowadzoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Zagotować.
Do posypania:
3 łyżki płatków migdałowych, np. KRESTO
1 łyżka miodu
Miód z płatkami smażyć na patelni - aż się z karmelizuje.
Tort kroić promieniście, podawać z sosem i płatkami migdałowymi.
Smacznego !
pysznie
OdpowiedzUsuńoj nawet bardzo - nie podziewałam się nawet :) zjadłam juz 2 porcje... a tu wieczór - trzeba przystopować :)
OdpowiedzUsuńnominowałam Cie do Liebster Awards, więcej szczególów http://drobneprzyjemnosci.blogspot.com/2013/06/liebster-awards_3.html
OdpowiedzUsuńUbolewam nad faktem, że naleśniki w moim wykonaniu przypominają podeszwy...A Twoje wyglądają tak wybornie :)
OdpowiedzUsuńli_lia
http://lilia.celes.ayz.pl/blog/
zrób z mojego przepisu :)
Usuńok :)
OdpowiedzUsuń