czerwca 03, 2013

Tort naleśnikowy

Naleśniki podane nico inaczej - zapraszam na tort naleśnikowy !



Usmażyć naleśniki wg przepisu:

25 dag mąki
3 jaja
1,5 szkl. napoju migdałowego Alpro
0,5 szkl. wody
3-4 łyżki margaryny - rozpuszczonej - można dodać tradycyjnie olej - ale mi takie bardziej smakują :)

Składniki połączyć - smażyć naleśniki.



Przełożenie:
powidła śliwkowe - słoiczek

oraz
jabłka smażone z rabarbarem;
0,5 kg jabłek
3-4 łodygi rabarbaru 
cukier - ilość wg upodobań

Rabarbar oczyścić, jabłka obrać - pokroić. Smażyć do momentu, aż owoce się rozpadną - dosłodzić cukrem.


Przygotować naczynie żaroodporne lub tortownicę wielkości odpowiadającej naleśnikowi. Wyłożyć papierem do pieczenia.
10 - 12naleśników układać kolejno: naleśnik - jabłka z rabarbarem - naleśnik - powidła śliwkowe.
Ostatni naleśnik posypać kawałkami masła, migdałami tartymi lub w płatkach i cukrem.

Piec około 20-25 min w 150 stopniach.



Proponuję podć z sosem migdałowo-rumowym

Sos migdałowo - rumowy:

1 szkl. napoju migdałowego Alpro
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
troch wody do rozprowadzenia mąki
30 ml rumu

Napój migdałowy zagotować, dodać cukier, rum i rozprowadzoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Zagotować.

Do posypania:
3 łyżki płatków migdałowych, np. KRESTO
1 łyżka miodu

Miód z płatkami smażyć na patelni - aż się z karmelizuje.

Tort kroić promieniście, podawać z sosem i płatkami migdałowymi.


 
 Smacznego !

6 komentarzy:

  1. oj nawet bardzo - nie podziewałam się nawet :) zjadłam juz 2 porcje... a tu wieczór - trzeba przystopować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nominowałam Cie do Liebster Awards, więcej szczególów http://drobneprzyjemnosci.blogspot.com/2013/06/liebster-awards_3.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Ubolewam nad faktem, że naleśniki w moim wykonaniu przypominają podeszwy...A Twoje wyglądają tak wybornie :)

    li_lia
    http://lilia.celes.ayz.pl/blog/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo