Tortille - przepis
Składniki na 4 placki
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki kukurydzianej
około1/3 szkl. wody
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli są za suche dolać wody, jeśli za wilgotne dosypać mąki.
Podzielić na 4 części, uformować kulki i rozwałkować na cienkie placki.
Do środka możecie dać wszystko na co tylko macie ochotę.
W mojej tortilli znalazły się:
mięso z kurczaka
Filet kroimy w paski, podsmażamy na oleju. Przyprawiamy.
Warzywa: sałata, pomidor, ogórek
Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku - czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z majonezem i jogurtem.
Smacznego !
A kupuje gotowe placki z lenistwa:-)
OdpowiedzUsuńteż tak robiłam... ale koniec z tym - robione są smaczniejsze :) Polecam
OdpowiedzUsuńZawsze mam problem z sosem. Kupowałam kiedyś taki a'la chiński w szklanych buteleczkach, bodajże Tao Tao i spisywał się wręcz genialnie w połączeniu z kurczakiem, ale był trudno dostępny :(
OdpowiedzUsuńI podobnie jak poprzedniczka idę na łatwiznę, kupując gotowce. Chyba najwyższy czas to zmienić :)
li_lia
http://lilia.celes.ayz.pl/blog/
Ja już długo się zbieram, by zrobić domowe placki do tortilli.
OdpowiedzUsuńPowiedz jeszcze ile je piekłaś :)
około 2-3 minuty z każdej strony.
Usuńo, muszę zrobić sama!
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie na rozdanie! www.cookplease.blogspot.com
kurcze spoznilam sie - gdybym wczesniej tu trafila dzieciaki mialy by domowa tortille
OdpowiedzUsuń