Szybko upieczone
- babka makowa -
Zdarza się czasem tak, że nie chce nam się lub nie mamy czasu - a tu trzeba upiec ciasto.
Warto sięgnąć po "gotowca" w torebce.
Wybierajmy jednak świadomie - czytając skład takich produktów.
Miałam okazję wypróbować jedno takie ciasto producenta Majonezy Kętrzyński
Skład mieszanki:
mąka pszenna, cukier, skrobia ziemniaczana, mak 11 %, środki spulchniające: difosforan dicodowy i wosorowęglan sodu, aromat migdałowy
Jak widać - nic co by wykraczało poza składniki dodawane zazwyczaj podczas wypieków :)
Do przygotowanie ciasta potrzebne są jeszcze:
2 jaja
1/2 szklanki wody
7 łyżek stołowych oleju
Etapy przygotowania:
1. Zawartość opakowania wsypać do miski, dodać jaja, wodę i olej. Całość miksować na najwyższych obrotach ok. 5 min. do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
2. Przełożyć od wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą podłużnej formy ( ok. 25 cm długości ) lub tradycyjnej formy do babek.
3. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni C przez około 45 min.
4. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
GOTOWE !
Smacznego !
Pięknie wyrosła, taka puszysta i z pewnością nie na jeden raz :)
OdpowiedzUsuńli_lia
http://lilia.celes.ayz.pl/blog/
gotowa babka makowa ciekawa jestem takiej babki bo powiem szczerze, ze nie jadlam,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńuwielbiam ta babke, jest szybka i smaczna:)
OdpowiedzUsuńCiast tego producenta jeszcze nie próbowałam, ale wygląda smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńciekawe muszę spróbować
OdpowiedzUsuń