kwietnia 24, 2013

Szybko upieczone
- babka makowa - 
 
Zdarza się czasem tak, że nie chce nam się lub nie mamy czasu - a tu trzeba upiec ciasto.
Warto sięgnąć po "gotowca" w torebce.
Wybierajmy jednak świadomie - czytając skład takich produktów.
 
Miałam okazję wypróbować jedno takie ciasto producenta  Majonezy Kętrzyński
 
 

Skład mieszanki:
mąka pszenna, cukier, skrobia ziemniaczana, mak 11 %,  środki spulchniające: difosforan dicodowy i wosorowęglan sodu, aromat migdałowy

Jak widać - nic co by wykraczało poza składniki dodawane zazwyczaj podczas wypieków :)





Do przygotowanie ciasta potrzebne są jeszcze:
2 jaja
1/2 szklanki wody
7 łyżek stołowych oleju

Etapy przygotowania:
1. Zawartość opakowania wsypać do miski, dodać jaja, wodę i olej. Całość miksować na najwyższych obrotach ok. 5 min. do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.

2. Przełożyć od wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą podłużnej formy ( ok. 25 cm długości ) lub tradycyjnej formy do babek.

3. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni C przez około 45 min.

4. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą.


GOTOWE !


Smacznego !

5 komentarzy:

  1. Pięknie wyrosła, taka puszysta i z pewnością nie na jeden raz :)

    li_lia
    http://lilia.celes.ayz.pl/blog/

    OdpowiedzUsuń
  2. gotowa babka makowa ciekawa jestem takiej babki bo powiem szczerze, ze nie jadlam,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam ta babke, jest szybka i smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciast tego producenta jeszcze nie próbowałam, ale wygląda smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawe muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo