stycznia 20, 2013

Ciasteczka
- stemplowane -

Wczoraj z Igusią piekłyśmy ciasteczka.
Już dawno, dawno temu kupiłam pewne foremki - wykrawaczki do ciasteczek. I tak sobie leżały zapomniane w szufladzie. Igusia je "odkryła" i zadecydowała - zróbmy ciasteczka mamo !
Nie wypadało odmawiać. Szukałam długo przepisu, znalazłam jeden! Jednak na przyszłość poszukam  innego, bo kontury się  zacierają podczas pieczenia. 
Mimo wszystko coś tam widać...



CIASTECZKA - przepis

Składniki:
250 g margaryny
2,5 - 3 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
2 łyżki mielonych migdałów lub orzechów
2 łyżki sezamu


Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wałkować na grubość foremek.
Piec  15 minut w 180 stopniach C.


A tak wyglądają moje foremki:


Kupiłam je za około 5zł/komplet w sklepie z artykułami gospodarstwa domowego.

Z ciasta można robić różne ciasteczka. Spokojnie możecie wycinać je zwykłymi foremkami.
Ciastka są kruche - idealne do herbatki :)


7 komentarzy:

  1. zabiłaś mnie tymi foremkami, sa rewelacyjne, a ciasteczka sa sliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja muszę dopiero kupić jakieś foremki, bo moje ciasteczka tylką okrągłe w kółko są.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj - no to zakupy potrzebne. Ja co rusz dokupuję jak coś fajnego zobaczę :) Ostatnio kupiłam super stempelki - niby do lukru plastycznego - ale sądzę, że i ciastka fajne by wyszły :)

      Usuń
  3. ale ładnie wyglądają te ciasteczka, aż się buzia do nich śmieje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wstawiasz ciasta wcześniej do lodówki? Powinno być delikatniejsze i bardziej kruche.
    Przepis chomikuję. Nie tylko nie jest pracochłonny, ale kusi, przede wszystkim migdałowym aromatem.
    No prawie poczułam :)

    li_lia
    http://lilia.celes.ayz.pl/blog/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do lodówki włożyłam tylko połowę ciasta, żeby mi nie miękło, gdy wycinałam 1-szą porcję. Nie ma różnicy w smak kruchości.

      Usuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo