Ciasteczka
- stemplowane -
Wczoraj z Igusią piekłyśmy ciasteczka.
Już dawno, dawno temu kupiłam pewne foremki - wykrawaczki do ciasteczek. I tak sobie leżały zapomniane w szufladzie. Igusia je "odkryła" i zadecydowała - zróbmy ciasteczka mamo !
Nie wypadało odmawiać. Szukałam długo przepisu, znalazłam jeden! Jednak na przyszłość poszukam innego, bo kontury się zacierają podczas pieczenia.
Mimo wszystko coś tam widać...
CIASTECZKA - przepis
Składniki:
250 g margaryny
2,5 - 3 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
2 łyżki mielonych migdałów lub orzechów
2 łyżki sezamu
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wałkować na grubość foremek.
Piec 15 minut w 180 stopniach C.
A tak wyglądają moje foremki:
Kupiłam je za około 5zł/komplet w sklepie z artykułami gospodarstwa domowego.
Z ciasta można robić różne ciasteczka. Spokojnie możecie wycinać je zwykłymi foremkami.
Ciastka są kruche - idealne do herbatki :)
zabiłaś mnie tymi foremkami, sa rewelacyjne, a ciasteczka sa sliczne :)
OdpowiedzUsuńA ja muszę dopiero kupić jakieś foremki, bo moje ciasteczka tylką okrągłe w kółko są.
OdpowiedzUsuńoj - no to zakupy potrzebne. Ja co rusz dokupuję jak coś fajnego zobaczę :) Ostatnio kupiłam super stempelki - niby do lukru plastycznego - ale sądzę, że i ciastka fajne by wyszły :)
UsuńŚwietne foremki :)
OdpowiedzUsuńale ładnie wyglądają te ciasteczka, aż się buzia do nich śmieje :)
OdpowiedzUsuńNie wstawiasz ciasta wcześniej do lodówki? Powinno być delikatniejsze i bardziej kruche.
OdpowiedzUsuńPrzepis chomikuję. Nie tylko nie jest pracochłonny, ale kusi, przede wszystkim migdałowym aromatem.
No prawie poczułam :)
li_lia
http://lilia.celes.ayz.pl/blog/
Do lodówki włożyłam tylko połowę ciasta, żeby mi nie miękło, gdy wycinałam 1-szą porcję. Nie ma różnicy w smak kruchości.
Usuń