Babeczki jogurtowe z konfiturą malinową
Dr. Oetker
Kiedy brak czasu, a goście w drodze, polecam zrobić babeczki - mało pracy, mało bałaganu w kuchni, a efekt - pycha !!! Zrobiłam wczoraj wieczorem, dziś już nie ma :(
Opakowanie zawiera:
* 12 foremek
* konfiturę malinową
* ciasto
Trzeba dodać:
* 3 jaja
* 75 g jogurtu naturalnego ( około pół kubka jogurtu )
* 100 ml oleju
Sposób przygotowania:
1) Przygotowanie foremek:
Na blasze do pieczenia ustawić foremki. Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni C.
2) Przygotowanie ciasta:
Mieszankę do wypieku babeczek wsypać do miski, dodać jaja, jogurt, olej i dokładnie wymieszać rózgą lub łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Połowę ciasta równomierni rozłożyć w foremkach do połowy wysokości ( po o. 1 łyżce stołowej )
3) Nakładanie konfitury:
Naciąć rożek saszetki z konfiturą i wycisnąć z niej konfiturę równomiernie do każdej foremki. Na wierzch rozłożyć resztę ciasta, przykrywając konfiturę.
4) Pieczenie:
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na środkowym poziomie.
Temperatura pieczenia: ok. 175 stopni C
Czas pieczenia: 17-20 min.
Kaloryczność:
1 porcja ( ok. 60 g ) zawiera 284 kcal
MOJA OPINIA:
W szczególności polecam, osobom bez doświadczenia w pieczeniu - nie ma szans by babeczki się nie udały. Przepis dziecinnie prosty.
Konfitura jest przepyszna i jak pachnie... Och !!!
Babeczki smaczne, idealnie wilgotne i słodkie.
Z pewnością kupię te i inne, bo Dr. Oetker babeczek ma dużo :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz