maja 17, 2012

Babeczki jogurtowe z konfiturą malinową

Dr. Oetker 


Kiedy brak czasu, a goście w drodze, polecam zrobić babeczki - mało pracy, mało bałaganu w kuchni, a efekt - pycha !!! Zrobiłam wczoraj wieczorem, dziś już nie ma :(

Opakowanie zawiera: 
* 12 foremek
* konfiturę malinową
* ciasto







Trzeba dodać:
* 3 jaja
* 75 g jogurtu naturalnego ( około pół kubka jogurtu )
* 100 ml oleju

Sposób przygotowania:

1) Przygotowanie foremek:
Na blasze do pieczenia ustawić foremki. Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni C.

2) Przygotowanie ciasta:
Mieszankę do wypieku babeczek wsypać do miski, dodać jaja, jogurt, olej i dokładnie wymieszać rózgą lub łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Połowę ciasta równomierni rozłożyć w foremkach do połowy wysokości ( po o. 1 łyżce stołowej )

3) Nakładanie konfitury:
Naciąć rożek saszetki z konfiturą i wycisnąć z niej konfiturę równomiernie do każdej foremki. Na wierzch rozłożyć resztę ciasta, przykrywając konfiturę.

4) Pieczenie:
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na środkowym poziomie. 

Temperatura pieczenia: ok. 175 stopni C
Czas pieczenia: 17-20 min.


Kaloryczność: 
1 porcja ( ok. 60 g ) zawiera 284 kcal

Po upieczeniu wyglądają tak:






Smacznego !









MOJA OPINIA:

W szczególności polecam, osobom bez doświadczenia w pieczeniu - nie ma szans by babeczki się nie udały. Przepis dziecinnie prosty.

Konfitura jest przepyszna i jak pachnie... Och !!!

Babeczki smaczne, idealnie wilgotne i słodkie. 

Z pewnością kupię te i inne, bo Dr. Oetker babeczek ma dużo :)

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo