września 15, 2016

Ciasto dyniowe z orzechami w karmelu

   Ooo...powiem Wam, że to ciasto to mi się udało. Takie dobre, że hej !
Robi się szybko, szybciuteńko.... Nawet te orzechy w karmelu możecie pominąć ( ale raczej nie warto tego robić ) i tylko oprószyć cukrem pudrem.
Nie ma co długo pisać, lećcie po dynię i pieczcie, nie czekajcie dłużej...

placek z dyni



Składniki:
  • 200 g pure z pieczonej dyni hokkaido ( jak upiec dynię, przeczytacie tu  )
  • 220 g mąki tortowej Lubella
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 250 g jogurtu greckiego light
  • 120 ml oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru


Na wierzch:
  • 150 g orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu 


Wykonanie:
Podstawą ciasta jest pieczona dynia, dlatego warto upiec ją dzień wcześniej i zmiksować na pure.

Pure z dyni połączyć z olejem, jajami i jogurtem - wymieszać za pomocą rózgi lub zmiksować mikserem na wolnych obrotach, tylko do momentu połączenia składników - nie ubijać !

W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, imbirem, sodą i proszkiem do pieczenia.

Do składników mokrych, dodać składniki suche i wymieszać dokładnie łyżką.



Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 -24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach przez 35 minut.

Orzechy posiekać na mniejsze kawałki. W rondlu rozpuścić masło z miodem i cukrem. Do rozpuszczonych, dodać orzechy włoskie. Gotować 3 do 5 minut.

Orzechy w karmelu przelać na ciasto i piec jeszcze 10 minut.


placek z dyni

ciasto dyniowe z orzechami


Smacznego !


2 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo