Robi się szybko, szybciuteńko.... Nawet te orzechy w karmelu możecie pominąć ( ale raczej nie warto tego robić ) i tylko oprószyć cukrem pudrem.
Nie ma co długo pisać, lećcie po dynię i pieczcie, nie czekajcie dłużej...
Składniki:
- 200 g pure z pieczonej dyni hokkaido ( jak upiec dynię, przeczytacie tu )
- 220 g mąki tortowej Lubella
- 120 g cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 250 g jogurtu greckiego light
- 120 ml oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
Na wierzch:
- 150 g orzechów włoskich
- 100 g masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
Wykonanie:
Podstawą ciasta jest pieczona dynia, dlatego warto upiec ją dzień wcześniej i zmiksować na pure.
Pure z dyni połączyć z olejem, jajami i jogurtem - wymieszać za pomocą rózgi lub zmiksować mikserem na wolnych obrotach, tylko do momentu połączenia składników - nie ubijać !
W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, imbirem, sodą i proszkiem do pieczenia.
Do składników mokrych, dodać składniki suche i wymieszać dokładnie łyżką.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 -24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach przez 35 minut.
Orzechy posiekać na mniejsze kawałki. W rondlu rozpuścić masło z miodem i cukrem. Do rozpuszczonych, dodać orzechy włoskie. Gotować 3 do 5 minut.
Orzechy w karmelu przelać na ciasto i piec jeszcze 10 minut.
Smacznego !
Czy zamiast oleju mogę użyć masła ?
OdpowiedzUsuńW tego typu ciastach radzę używać oleju.
Usuń