Dziś odbiegniemy nieco od klasyki, dodając do lemoniady ogórka i świeży, pachnący tymianek. Orzeźwiająco, bardzo orzeźwiająco - gwarantuję !
A jeśli jeden smak lemoniady, to dla Was za mało, zróbcie też inne - przepisy TUTAJ
Składniki:
- 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryn
- 3-4 łyżki cukru trzcinowego
- limonka ( lub cytryna )
- mały ogórek
- świeże gałązki tymianku
- kilka listków mięty
- woda
Wykonanie:
Wyciśnięty sok cytrynowy, zagotować razem z cukrem - gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści. Ostudzić.
Ogórka obrać ze skóry, pokroić w cienkie paseczki. Limonkę ( lub cytrynę ) sparzyć i pokroić w plastry/pół plastry.
Do butelki/karafki lub innego wysokiego naczynia wrzucić plasterki cytrusów, dodać paski ogórka. Zioła lekko rozetrzeć w dłoniach, dodać do butelki.
Następnie wlać ostudzony sok cytrynowy z cukrem. Uzupełnić wodą.
Lemoniadę schłodzić lub/i wrzucić do niej kostki lodu.
Na podaną porcję wlałam 2 litry wody.
Smacznego !
Cudna lemoniada.
OdpowiedzUsuńNa pewno lepsza opcja, niż przesłodzone, sklepowe wersje!
:)