Moja wersja sałatki kusi barwami...a wszystko dzięki ziemniakom truflowym o bajecznym wręcz kolorze. Jeśli nie macie dostępu do takich ziemniaków, z powodzeniem możecie je zastąpić innymi mączystymi ziemniakami.
Składniki:
- około 1 kg ziemniaków ( u mnie fioletowe truflowe )
- 1 czerwona cebula
- 1 nieduża wędzona ryba ( u mnie pstrąg łososiowy )
- 3 ugotowane na twardo jajka
- 3-4 kiszone ogórki
- 350 g jogurtu greckiego lekkiego
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
- świeża natka pietruszki
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w łupinach, w lekko osolonej wodzie. Ostygnięte obrać i pokroić w kosteczkę.
Jajka ugotować, ostudzić i pokroić również w kosteczkę.
Cebulę pokroić w pół cienkie pół plastry, ogórki kiszone w kostkę.
Rybę rozdrobnić, uważając by pozbyć się wszystkich ości.
Wszystkie składniki przełożyć do miski.
Jogurt wymieszać z płynnym miodem oraz musztardą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem jogurtowo-musztardowym polać sałatkę, delikatnie wymieszać.
Przed podaniem posypać posiekaną świeżą natką pietruszki.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz