stycznia 27, 2020

Czekoladowy fit sernik z fasolą

    Gdy jesteś na diecie zapewne marzysz o kawałku czekoladowego ciasta. Tak już działa nasz mózg, to co zakazane, kusi najbardziej.
No to ja dziś Ciebie będę kusić i na pewno przekonam. Bo dieta nie wyklucza niczego. Dieta to kreatywne działania w kuchni. I powiem Ci, że nie ma takiego dania, którego nie można by przekształcić w danie fit.



Czekoladowy sernik, poza polewą z gorzkiej czekolady, nie zawiera cukru.
W jego składzie znajdziesz daktyle i ksylitol, którego użyłam do dosłodzenia ciasta ( jeśli lubisz mniej słodko, śmiało możesz go pominąć ).



Sernik w składzie ma tez białą fasolę. Po co ?
Dzięki fasoli ma ciekawą konsystencję, ale co ważniejsze - fasola podnosi znacząco ilość białka w serniku. Porcja takiego sernika pod treningu, to świetny wybór na posiłek.




sernik bez cukru





PRZEPIS NA CZEKOLADOWY 
FIT SERNIK Z FASOLĄ



Składniki:


Masa serowa:

  • 300 g ugotowanej fasoli Jaś
  • 450 g twarogu - półtłusty lub chudy
  • 1 skyr waniliowy lub naturalny
  • 20 daktyli
  • 2 pełne łyżki masła orzechowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki ksylitolu lub erytrolu



Czekoladowa polewa do sernika:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietanki owsianej/ kokosowej lub zwykłej





Wykonanie sernika:



 Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na pół godziny. Po tym czasie odsączyć daktyle na sicie.

   Fasolę ( waga po ugotowaniu ) przełożyć do naczynia malaksera. Dodać twaróg, namoczone daktyle i masło orzechowe. Zmiksować całość na jednolitą masę.
Dodać jajka, jogurt skyr i kakao - miksować, aż składniki dobrze się połączą.

Masę serową  dosłodzić wedle uznania ksylitolem lub erytrolem.



Tortownicę o średnicy 20/22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę serową i wstawić sernik do rozgrzanego piekarnika.

Piec 10 minut w temperaturze 170 stopni C, potem zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec około godzinę. 

Upieczony sernik studzić w uchylonym piekarniku.



Przygotować polewę do sernika. Do polewy użyłam śmietanki owsianej ( kupiłam w Lidlu ).

W rondelku zagotować śmietankę.
Czekoladę drobno posiekać nożem i przełożyć do rondelka z rozgrzaną śmietaką. Całość mieszać, do momentu połączenia składników.
Polewę wylać na ostudzony sernik.





sernik z fasoli


czekoladowy fit sernik



Smacznego !

3 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo