czerwca 13, 2018

Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą

      Jak nie od dziś już wiadomo...kobieta potrafi zrobić ze wszystkiego awanturę i SAŁATKĘ !
A jako, że i ja kobieta, to sałatki powstają u mnie często na szybko, bez planowania, bez spisywania składników.
Praktycznie rzecz ujmując, letnie sałatki wcale nie potrzebują zachowania proporcji, tak stricte, co do grama.
Mieszamy tak jak lubimy...bo przecież w sałatce i tak najważniejszy jest sos !

Przygotowanie idealnego sosu do sałatki to wcale nie jakaś wielka umiejętność, choć nie każdy jest w tym fachu mistrzem...bo i być nie musi.

Dla tych co nie lubią sobie komplikować życia, albo inaczej - dla tych co lubią szybkie i proste rozwiązania, marka Folwark wprowadziła na rynek gotowe sosy i dressingi do sałatek.
1 opakowanie to zestaw 4 różnych dressingów do sałatek.

Znajdziecie tam: 

  • sos Vinegrette – idealny do zielonych sałat oraz serwowanych na zimno jarzyn. Odpowiednio dobrane proporcje oleju, soku z cytryny i octu winnego nadają orzeźwiający kwaskowy smak.
  • sos ziolowo musztardowy – dla wielbicieli ostrzejszych smaków. Doprawiony odrobiną gorczycy i kopru. Stanowi doskonały dodatek do delikatnych ryb, wędlin oraz pieczonych mięs.

  •  dressing jogurtowy – wyjątkowy smak zawdzięcza starannie wyselekcjonowanym przyprawom. Znakomity z sałatami lub jako dip do świeżych i gotowanych warzyw
     
  • dressing włoski beztłuszczowy – delikatny dressing w stylu vinegrette. Wzbogacony mieszanką ziół, nadającą włoski charakter. Doskonały do każdej sałatki.


sałatka z mozzarellą





PRZEPIS NA SAŁATKĘ ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ



Składniki:

  • garść świeżych liści szpinaku
  • garść drobnych liści botwinki lub buraka liściowego
  • 1 pomidor
  • 10-15 truskawek
  • 1 kulka sera mozzarella
  • kawałeczek arbuza
  • dressing włoski beztłuszczowy Folwark 




Przygotowanie:




Liście szpinaku i buraka opłukać i osuszyć. Większe listki porwać na mniejsze kawałki, drobne zostawić w całości.


Pomidora umyć i pokroić w kostkę.


Opłukać truskawki i pokroić ich w ćwiartki, mniejsze owoce wystarczy przeciąć na pół.


Nieduży kawałek arbuza pokroić w kostkę.



Do miski przełożyć liście szpinaku oraz buraka. Dołożyć pokrojonego w kostkę pomidora i arbuza oraz pokrojone truskawki.
Na wierzch sałatki ułożyć porwaną lub pokrojoną mozzarellę.


Sałatkę polać gotowym dressingiem włoskim beztłuszczowym marki Folwark. Lub przygotować swoją wersję lekkiego dressingu.




sałatka z arbuzem

sałatka z truskawkami

lekka sałatka letnia



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo