czerwca 16, 2018

Czekoladowy tort z cukierkami "Michaszkami"

 Michaszkowy torcik nie tylko dla Michaszków, Michałów czy Michalinek !
To tort dla każdego z Was.

Bardzo czekoladowy z dodatkiem kawałków cukierków czekoladowo-orzechowych, nasączony ponczem pomarańczowym z bourbonem. Przekonani już do zrobienia ?

Tort z serii tych - "zawsze się udaje" i "każdemu smakuje" !



torcik-czekoladowo-orzechowy




PRZEPIS NA CZEKOLADOWY TORT
 Z "MICHASZKAMI"




Składniki:



Biszkopt kakaowy:


  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki ciemnego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia




Krem czekoladowy:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 12-13 cukierków "Michaszki"


Poncz:
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • około 70 ml bourbonu


Do dekoracji:
  • 5-6 cukierków "Michaszki"
  • 70 g czekolady deserowej
  • 1 łyżka oleju
  • świeże maliny
  • kruszone bezy




Przygotowanie:
1. Jajka ubić z cukrem na bardzo jasną i puszystą masę. Lub osobno ubić białka, a do piany dodać żółtka i wymieszać.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać przez sito.
Do ubitej piany jajecznej dodać mąkę z kakao i proszkiem - delikatnie, ale dobrze połączyć składniki.
Masę wylać do wyłożonej papierem  tortownicy o średnicy 20 cm.
Piec w temperaturze 160 stopni C przez około 30 minut.
Upieczony biszkopt wyjąć z tortownicy i pozostawić do ostygnięcia.
Ostygnięty przekroić na 3 części.
2.  Wyciśnięty sok z 1 pomarańczy wymieszać z cukrem pudrem. Dolać bourbon.

3. Czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z wrzącą wodą i rozpuszczać czekoladę.
Śmietankę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru.
Ubitą śmietanę przekładać partiami do płynnej czekolady - delikatnie mieszać.
Cukierki Michaszki pokroić i dodać do musu czekoladowego. 


4. Blat biszkoptowy ułożyć w tortownicy. Nasączyć ponczem pomarańczowym.
Na blat biszkoptowy wyłożyć mniej  1/2 część kremu czekoladowego. Przykryć drugim biszkoptem. Posmarować kremem i przykryć ostatnim blatem.
Schłodzić tort w lodówce, przez minimum 3-4 godziny. 


5.  Czekoladę połamać, przełożyć od miseczki. Wlać olej.
Rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej.

Płynną czekoladą polać schłodzony tort.
Udekorować pokrojonymi w kawałeczki "Michaszkami", świeżymi malinami oraz pokruszonymi bezami.



tort -czekoladowy

tort-czekoladowy-z-cukierkami-michaszki

tort-bardzo-czekoladowy


Smacznego !

1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo