Cudowny zapach korzennych przypraw, kwaskowate powidła i ciemna czekolada - dla mnie połączenie doskonałe.
Tradycyjny piernik świąteczny przygotowuje się na długi czas przed świętami. Ja jednak mam dla Was przepis zdecydowanie szybszy i łatwiejszy w przygotowaniu , co wcale nie umniejsza jego smakowi.
Piernik ten możecie przygotować na dzień lub dwa przed Świętami. Spokojnie zdąży się przez ten czas "przegryźć".
Do przygotowania piernika użyłam mąki pszennej Luksusowej od Lubelli. Mąka ta, sprawdziła sięw tym wypieku doskonale. A już niebawem, zamierzam jej użyć do przepysznego ciasta drożdżowego.
PRZEPIS
NA SZYBKI PIERNIK ŚWIĄTECZNY
Z POWIDŁAMI
Składniki:
- 250 g mąki Luksusowej Lubella
- 200 g miodu prawdziwego
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Do przełożenia:
- 350 g powideł śliwkowych
Do polania:
- 100 g czekolady deserowej
- 3 łyżki oleju roślinnego
Wykonanie:
W rondelku umieścić miód, cukier i masło. Całość podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę.
Masę miodową odstawić do ostygnięcia.
Do przestygniętej masy miodowej - nie zupełnie zimnej - dodać jajka i zmiksować do połączenia składników.
Mąkę Luksusową Lubella wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. Dodać mąkę z pozostałymi składnikami do masy miodowo-jajecznej i dobrze zmiksować, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę.
Blachę keksówkę o długości około 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia . Do formy wlać masę na piernik.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C przez 50 minut.
Upieczony piernik wyjąć z blachy i pozostawić do ostygnięcia.
Chłodne ciasto przekroić na 3 blaty. pierwszy blat piernikowy posmarować połową powideł śliwkowych, przykryć drugim blatem, znowu posmarować powidłami i przykryć ostatnim blatem.
Czekoladę połamać, przełożyć do plastikowej miski. Dodać olej.
Miskę z czekoladą umieścić na garnku z parującą wodą i pozostawić do całkowitego roztopienia.
Płynną czekoladą polać piernik przełożony powidłami. Piernik odstawić w chłodne miejsce na 1 dzień.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz